Υγεία και Οικονομία

Τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ

Τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ προκάλεσαν για άλλη μια φορά την οργή των εκπροσώπων της τρόικας οι οποίοι στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας ζήτησαν και νέα μέτρα περιορισμού των δαπανών .

Συγκεκριμένα,  τονίστηκε η  επείγουσα ανάγκη να  σταματήσουν να προστίθενται και νέα  ελλείμματα  και ότι  ο ΕΟΠΥΥ τίθεται εφεξής κάτω από το ισχυρό “μικροσκόπιο” των ελέγχων των δανειστών μας . Ζήτησαν ακόμη άμεση μείωση των τιμολογίων για τις παροχές τις οποίες προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές. Πάντως το όλο θέμα ήταν ήδη γνωστό τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και του Εργασίας καθώς τα τεράστια ελλείμματα οφείλονται εν πολλοίς στις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας. «Υπάρχουν βέβαια σημαντικά ακόμη θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Σ’ αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά το πέρας της συνάντησης με του επικεφαλείς της τρόικας .

Πάντως οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, μετά την συνάντηση και την ενημέρωση που είχαν  ανακοίνωσαν πως προτίθενται να αποστείλουν  εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ  καθώς ο Πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε ότι οι δαπάνες της νοσοκομειακής περίθαλψης των ιδιωτικών κλινικών,  με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια για το πρώτο πεντάμηνο του 2013, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 864 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους, ενώ η εκτίμηση ήταν ότι δεν θα ξεπερνούσαν τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα ψέματα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν πλέον κάθε όριο. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι τα ποσά στα οποία αναφέρεται ο ΕΟΠΥΥ είναι απολύτως φανταστικά και σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  Με δεδομένο ότι το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών από ιδιωτικούς παρόχους υγείας το 2013 ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια λογική συντάσσει ο ΕΟΠΥΥ τους προϋπολογισμούς του  και με ποια στοιχεία καταλήγει σε αυτά τα εξωπραγματικά νούμερα.

Ενόψει της κατάφορης και ψευδούς αυτής αναγγελίας, απευθύνουμε εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ και τον καλούμε να μας γνωστοποιήσει ποιους παρόχους αποζημιώνει μέσα από τον κωδικό των ιδιωτικών κλινικών ώστε να μπει ένα τέλος στις θεωρίες περί υπερβάσεων τις οποίες προσπαθούν να φορτώσουν κάπου για να καλύψουν την οργανωτική και λειτουργική αδυναμία τους. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας μας πει αν θέλει να κλείσουν οι ιδιωτικές κλινικές. Ας πάψει πλέον να αυθαιρετεί εντάσσοντας στον κωδικό πληρωμής των ιδιωτικών κλινικών δαπάνες άσχετες με τον κλάδο μας επιχειρώντας να περικόψει τη δαπάνη για τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ας ξεκαθαρίσει επιτέλους αν στη δική μας δαπάνη περιλαμβάνει τη μαύρη τρύπα που δημιουργεί η προνομιακή μεταχείριση των νοσοκομείων Παπαγεωργίου, Ωνασείου και Ντυνάν, καθώς και τις δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό ή τις δαπάνες διαφόρων Μ.Κ.Ο και Ιδρυμάτων της Εκκλησίας», τονίζουν τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Βάσω Καλυβιώτη

 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε