Υγεία και Οικονομία

Πώς θα επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση για το Σύστημα Υγείας

Μια νέα δημοσίευση Ελλήνων ερευνητών στην έγκυρη επιθεώρηση European Journal of General Practice εξερευνά τον τρόπο για την αναδιαμόρφωση του Συστήματος Υγείας εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Της προσπάθειας ηγείται ο κ. Αντώνης Κουσούλης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Νέων Ιατρών, με συνεργάτες την οικονομολόγο κα. Ντανιέλ Αγγελοπούλου και τον καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστο Λιονή.

Οι καθημερινές ειδήσεις ζωγραφίζουν με τα πιο μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της ύφεσης στην υγεία του Έλληνα. Ο κ. Κουσούλης (που κρατά αυτή τη στιγμή θέση στο Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) υποστηρίζει ότι: «η Δημόσια Υγεία και οι Υπηρεσίες Υγείας δοκιμάζονται εν μέσω της κρίσης, και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που η ατομική υγεία του Έλληνα αντιμετωπίζει τόσες προκλήσεις. Αντί να περιμένουμε την ανάπτυξη να ανατείλει αόριστα, μπορούμε να κινηθούμε με τις παρούσες συνθήκες και να μελετήσουμε πώς μπορεί να αναδιαμορφωθεί το Σύστημα Υγείας στην περίοδο της κρίσης. Τι διαφορετικές ευκαιρίες υπάρχουν, τι ανάγκες έχουν δημιουργηθεί και, κυρίως, τι έχουμε μάθει πλέον από αυτές τις δοκιμασίες».

Η δημοσίευση ακουμπά όλες τις πτυχές του συστήματος υγείας οι οποίες θα μπορούσαν να υποστούν μεταβολές στην κατεύθυνση πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών. Ζητήματα όπως η ισότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, η συνεχής αξιολόγηση της ποιότητας, η κατάλληλη χρήση τεχνολογίας, οικονομικών αξιών και της νοσηλευτικής διοίκησης έρχονται στο κέντρο της συζήτησης.

Όλα αυτά τα θέματα, ωστόσο, θίγουν πτυχές της ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά και της δευτεροβάθμιας. Δεν είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Νέων Ιατρών καλεί σε συζήτηση για το θέμα της εκπαίδευσης, αφού οργάνωσε συνέδριο το Μάρτιο του 2012 όπου εκτεταμένα συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ζητήματος. Υπεράνω όλων, ένα σύστημα αποκεντρωμένο, που θα στηρίζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τα κέντρα υγείας, και θα έχει τον ασθενή στο κέντρο, είναι σίγουρο ότι θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό. Επιπροσθέτως, θα αποσυμφορήσει το δυσλειτουργικό ελληνικό τριτοβάθμιο (νοσοκομειακό) σύστημα και θα είναι σαφέστατα οικονομικότερο στη λειτουργία του.

Ξεκινώντας από την αποκέντρωση ως πρώτο κοινωνικό μέτρο που μπορεί να φέρει και την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας, ο κ. Κουσούλης καλεί τους ιθύνοντες να μελετήσουν το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει στήσει στο νομό Ηρακλείου ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής, κ. Χρήστος Λιονής: «Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Υπάρχουν αποδοτικά παραδείγματα από το εξωτερικό αλλά και από την ίδια τη , χώρα μας. Στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει καταβληθεί αρκετή προσπάθεια που έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη εργαλείων και μέσων για την υποστήριξη της ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποβάλλει την εσωστρέφεια και τη μεμψιμοιρία και να χρησιμοποιήσει την παρούσα κρίση αξιών, αρχών και θεσμών για να γίνει η ίδια παράδειγμα για τις άλλες χώρες. Αν η παρούσα κρίση με τις τόσες επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία του κάθε Έλληνα δεν καταστεί αρκετή για να ευαισθητοποιήσει υπευθύνους της πολιτείας και των θεσμών προς ένα οικονομικότερο και λειτουργικότερο σύστημα υγείας, φοβάμαι ότι δεν μας δοθεί άλλη ευκαιρία».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε