Υγεία και Οικονομία

PIF: Απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Πολιτείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την απομείωση του ύψους της ετήσιας υπέρβασης των προϋπολογισμών της φαρμακευτικής περίθαλψης, την οποία επιστρέφουν αυτόματα οι φαρμακευτικές εταιρείες στο Ελληνικό Κράτος αναγνωρίζει το PhRMA Innovation Forum (PIF), το οποίο εκπροσωπεί 25 ηγέτιδες εταιρείες Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», στο οποίο εμπεριέχονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του Κράτους για τη μείωση της υπέρβασης, ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και δυσχερειών που προκαλούνται στο επιχειρηματικό περιβάλλον των Φαρμακευτικών εταιριών και αξιολογείται θετικά από τη Φαρμακευτική βιομηχανία.

Η μείωση της υπέρβασης είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, έτσι ώστε να είναι δυνατόν όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία.

Σύμφωνα με το PIF, η ενίσχυση των δομικών μεταρρυθμίσεων με ταυτόχρονη ενίσχυση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής περίθαλψης είναι απαραίτητη για τη διατηρήσιμη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δυστυχώς, όμως, η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για επίτευξη μειωμένης υπέρβασης για το έτος 2020 δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας και από τις αναφορές στην Εαρινή Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σύμφωνα με αυτά, η πρόβλεψη για το ύψος υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής περίθαλψης το 2020 ξεπερνά το αντίστοιχο που καταγράφηκε το 2019  ενώ το συνολικό ύψος των επιστροφών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το rebate όγκου με βάση τις πωλήσεις των φαρμάκων ανέρχεται στο ποσό των 1.338 δισ.

Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για μείωση των αυτόματων επιστροφών και δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι συνολικές επιστροφές για τη μεγάλη πλειονότητα των καινοτόμων φαρμακευτικών εταιρειών συνεχίζουν να αυξάνουν δραματικά“, αναφέρει.

Ωστόσο, το ζήτημα των αυτόματων επιστροφών δεν αφορά μόνο στις Φαρμακευτικές Εταιρείες αλλά σε όλους τους ασθενείς και τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι δικαιούνται σταθερής πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία.

Παράλληλα, η έλλειψη διαφάνειας των δεδομένων δεν προάγει το δημόσιο διάλογο, δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στις Φαρμακευτικές Εταιρείες, όσον αφορά στην προβλεψιμότητα και αναστέλλει πιθανές επενδυτικές κινήσεις.

Επιπροσθέτως, οι συχνές αλλαγές με αναδρομικό χαρακτήρα δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας θετικής και αισιόδοξης εικόνας για το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις να κατευθύνονται σε πιο σταθερούς και προβλέψιμους προορισμούς και η Ελλάδα να μην καθίσταται ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες παρόμοιου μεγέθους χώρες όσον αφορά στις επενδύσεις.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος έχει ήδη απευθυνθεί επανειλημμένα, γραπτώς και προφορικώς, στις αρμόδιες Αρχές (ΕΟΠΥΥ, Υπουργείο Υγείας) αναφορικά με τον προσδιορισμό του ύψους των υποχρεωτικών επιστροφών για το έτος 2020, ουδέποτε όμως έλαβε γραπτή απάντηση επ’ αυτού του ζητήματος. 

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι η μαθηματική απομείωση της υπέρβασης, που συχνά ορισμένοι επικαλούνται, είναι πλασματική δεδομένου ότι λαμβάνει υπόψη το συμψηφισμό μέρους των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη με τις αυτόματες επιστροφές των εταιρειών. 

Η πλασματική αυτή απομείωση δεν είναι απόρροια μιας δομικής μεταρρύθμισης, δεν αφορά στο σύνολο των φαρμακευτικών εταιριών, και αποτελεί συμψηφισμό της υπέρβασης με μέρος ήδη δαπανημένων ποσών των εταιρειών.

Κατά συνέπεια, ενώ συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη στη χώρα μας, σε καμία περίπτωση δεν απομειώνει την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που γεννά υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές από τη Φαρμακευτική βιομηχανία“, αναφέρει το PIF.

Το PhRMA Innovation Forum καλεί για άλλη μια φορά την Ελληνική Πολιτεία να αποκαταστήσει την εικόνα για το σύνολο των υποχρεωτικών επιστροφών που καλείται να πληρώσει η Φαρμακοβιομηχανία στο Κράτος και παράλληλα να δρομολογήσει τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Έχει ήδη επεξεργαστεί και υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις και αναμένει από την Πολιτεία να ενεργοποιήσει τον απαραίτητο θεσμικό διάλογο για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τη διαχείριση της Φαρμακευτικής πολιτικής και τη βελτίωση της λειτουργικότητας, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.

Στόχος μας στο PhRMA Innovation Forum παραμένει η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και η πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες“, καταλήγει.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε