Υγεία και Οικονομία

“Η κρίση θα αυξήσει κατά 20% την θνησιμότητα” προειδοποιεί ο π. πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ

“Είναι αναμφίβολο ότι σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η οικονομική κρίση στη λειτουργία ενός κράτους με όλες τις μορφές των πολιτευμάτων επηρεάζει την υγεία των πολιτών. Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν στοχεύσει στην παροχή υπηρεσιών με το χαρακτήρα του «κοινωνικού αγαθού». Η σύγχρονη ύπαρξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα υγείας δεν αποκλείει την επιτυχία των ΕΣΥ και την συνύπαρξή τους με την ανάπτυξη ιδιωτικών παροχών υγείας.

Οι δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας είναι βασικά στοιχεία παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας των Υπηρεσιών Υγείας. Από το πρόσφατα ιστορικά δεδομένα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της πτώχευσης της Αργεντινής υπολογίζεται ότι η ενδογενής διάλυση (implosion) του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης είχε ως συνέπεια τη ραγδαία αύξηση κατά 20% της συνολικής θνητότητας του πληθυσμού και τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των λαϊκών στρωμάτων.

Η περίοδος αυτή στην Ελλάδα με τα συνεχή μνημόνια, τις περικοπές των συντάξεων, τις περικοπές των δαπανών στα νοσοκομεία διαμόρφωσε επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων. Το κύριο βάρος έχει πέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, μετά την εφαρμογή των μνημονίων, αναφέρεται ότι ελαττώθηκε κατά 15% η χρήση των ιδιωτικών παροχών Υγείας και αυξήθηκε κατά 20-30% η χρήση των Δημοσίων παροχών Υγείας (μέσος όρος σε Εθνικό Επίπεδο).

Ένα επιπλέον στοιχείο που έχει επιβαρύνει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η άναρχη και απροετοίμαστη εφαρμογή της ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων. Η πρόσφατη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας -ΕΟΠΥΥ (1-1-2012), χωρίς την ανάπτυξη ειδικών μελετών για τη λειτουργία του, παρουσίασε εμπλοκή με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του στις 20 Ιανουαρίου 2012. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την υπερτιμολόγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) (ατυχής απόπειρα μετάφρασης των DRGs Αυστραλίας ), η οποία σε διάστημα 10 ημερών με απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΓΥ5α/12-ΦΕΚ35Β/20-1-2012) τροποποιήθηκαν με οριζόντια μείωση 10%. Ας σημειωθεί ότι από 1-3-2012 θα πάμε στα περίφημα ΚΕΝ2 με οριζόντια μείωση 30%. Πρακτικά, τα ΚΕΝ τελείωσαν πριν ξεκινήσουν. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα και η Αλβανία είναι οι μοναδικές χώρες στο χάρτη της Ευρώπης που δεν έχουν ΚΕΝ.

Τα προβλήματα στην υγεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αποτέλεσμα της μη ολοκλήρωσης του ΕΣΥ μετά από 31 χρόνια ζωής. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενηλικιώθηκε ποτέ. Κάθε κυβέρνηση μετά το 1982 αντί αυστηρά και με στρατηγικούς στόχους να αναπτύξει  το σύστημα στην πολιτείας μας, προσπάθησε να κερδοσκοπήσει πάνω σ’ αυτό και τη λειτουργία του. Χωρίς να σημαίνει ότι ευθύνη δε φέρουν και ο ιατρικός κόσμος στην λειτουργία του Συστήματος Υγείας. Θα τολμήσω να πω από το βήμα αυτό ότι τα περιστατικά διαφθοράς στο χώρο του ΕΣΥ ήταν περισσότερα από αυτά που πολλές φορές αρεσκόμασταν να λέμε. Εδώ θα αναφερθώ σε μια παράμετρο της υπερκατανάλωσης φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και της μεγέθυνσης των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών που παρουσιάζουν ενδονοσοκομειακά στελέχη μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα τελευταίας γενιάς πανάκριβα αντιβιοτικά φάρμακα. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι η αύξηση των δαπανών αλλά και αντίστοιχα η απογείωση των κερδών, των φαρμακοβιομηχανιών με πολλές φορές όχι ηθική σχέση με τους γιατρούς. Θα ήταν επίσης σκόπιμο να αναφερθούμε ότι παρόμοιες διαδικασίες συνέβησαν και συμβαίνουν για βιολογικά υλικά, ενδαρτηριακούς βηματοδότες, προθέσεις για ολικές αρθροπλαστικές, αντιδραστήρια αιματολογικών και βιοχημικών εργαστηρίων κ.ά., των οποίων η αλόγιστη υπερκατανάλωση εκτίναξε τις δαπάνες υγείας στα ύψη.

Για όλα αυτά, η δημιουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) , του Παρατηρητηρίου Τιμών και των στοχευόμενων διαγωνισμών προσπάθησε σε πρώτη φάση να περιορίσει τις δαπάνες  και να εξορθολογήσει αυτές.
Τελικά τα τελευταία 2 χρόνια η κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 19% το 2009 σε σχέση με το 2007 και ανεπίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή δείχνουν αύξηση 25% το 2010 σε σχέση με το 200911. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Υγείας ανέφερε αύξηση 40% το πρώτο μισό του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 201012. Η Εθνική γραμμή πρόληψης των αυτοκτονιών ανέφερε ότι το 25% των ανθρώπων που τηλεφώνησαν αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες το 2010, ενώ έρευνες στα ΜΜΕ υποδεικνύουν ότι η αδυναμία αποπληρωμής προσωπικών δανείων μπορεί να αποτελεί βασική αιτία της αύξησης των αυτοκτονιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2010 είχαμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του HIV. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά 52% το 2011 συγκριτικά με το 2010 (922 νέες περιπτώσεις έναντι 605), ενώ η μισή από την παρατηρούμενη αύξηση οφείλεται στη μόλυνση από την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Τα στοιχεία για τους πρώτους επτά μήνες του 2011 δείχνουν δεκαπλασιασμό των νέων κρουσμάτων σε χρήστες ναρκωτικών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Ο επιπολασμός της χρήσης ηρωίνης αυξήθηκε κατά 20% το 2009, από 20.200 σε 24.100 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά. Οι περικοπές δε των δαπανών του 2009 και 2010 είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των προγραμμάτων βοηθείας στο δρόμο κατά το 1/3. Μια έρευνα μεταξύ 275 χρηστών στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2010, εντόπισε ότι το 85% δεν συμμετείχε σε πρόγραμμα επανένταξης18.

Είναι σημαντικό ότι τη δυσλειτουργία του Συστήματος Υγείας, από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια μπορούμε να την παρατηρήσουμε και από τις αναφορές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που αφορούν την προσέλευση σε αυτές Ελλήνων πολιτών. Μέχρι πρόσφατα, οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνταν κυρίως από μετανάστες και οι Έλληνες που απευθύνονταν στις μονάδες αυτές ήταν, 3-4% (πριν από την κρίση) τώρα έχουν αυξηθεί σε περίπου 30%.
Για όλα τα ανωτέρω, στη δύσκολη αυτή περίοδο για την Ελλάδα μας, μια και μόνο λέξη μπορεί να περιλάβει το πλάνο το οποίο θα κινηθούμε εθνικά, ιστορικά και πολιτισμικά: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.”

Παναγιώτης Ευσταθίου, Χειρούργος Ορθοπαιδικός , Διδάκτωρ  Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε