Υγεία και Οικονομία

Μεγάλη η έλλειψη στα αντιγριπικά εμβόλια

Αυξημένα πλέον τα κρούσματα της γρίπης και στην χώρα μας. Ακριβής στο ετήσιο…ραντεβού της η νόσος χτύπησε την Ελλάδα όπως κάθε Ιανουάριο. Αυτό που έχει αλλάξει εφέτος είναι το στέλεχος της γρίπης που επικρατεί – είναι ο υπότυπος Α(Η3Ν2) – αλλά και το ότι δεν υπάρχουν πια άλλα διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια για όσους τα χρειαστούν.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Π΄ροληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δέκα ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε νοσοκομεία της χώρας. Προς το παρόν καταγράφεται μόνο ένα θανατηφόρο κρούσμα  που αφορά ηλικιωμένο άνδρα από τη Βόρειο Ελλάδα.
 
Ηλικιωμένοι, με ή χωρίς χρόνια νοσήματα, είναι και οι ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι ηλικιωμένοι θα αποτελέσουν τον πληθυσμό- στόχο του εφετινού κύματος γρίπης. Το κυρίαρχο στέλεχος Α(Η3Ν2) «προτιμά» τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προκαλώντας βαριές επιπλοκές, και τα παιδιά, ενώ αντίθετα το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) που κυριάρχησε πέρυσι «προτιμούσε» τα άτομα ηλικίας 18 έως 55 χρόνων.
 
Κι ενώ οι ειδικοί επαναλαμβάνουν τη σημασία των μέτρων υγιεινής αλλά και του αντιγριπικού εμβολιασμού για τη θωράκισή μας έναντι της γρίπης, εφέτος υπάρχει κενό σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.
 
Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως εφέτος εισήχθησαν στην Ελλάδα, βάσει των παραγγελιών που είχαν γίνει, 1,7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, τα  αντιγριπικά εμβόλια έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των φαρμακείων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ακόμη και στέλεχος της κυβέρνησης απευθύνθηκε στον πρόεδρο των φαρμακοποιών για να εξασφαλίσει ένα εμβόλιο.
 
Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως υπήρχε μεν ζήτηση, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν όντως τα εμβόλια χορηγήθηκαν στον πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ατόμων που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Πρακτικά μια άτυπη καταγραφή θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το κύμα της γρίπης, με βάση τον αριθμό των θυμάτων και των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ – αυτά θα είναι τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί για να εκτιμήσουν εάν είχε υψωθεί τελικά τείχος ανοσίας ή όχι στη χώρα μας έναντι της γρίπης.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε