Υγεία και Οικονομία

Δεν φτάνουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία για το 2014

Τον κώδωνα του κινδύνου γα την επάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων σε φάρμακα, κρούει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Το προεδρείο του ΠΕΦΝΙ επισημαίνει ότι ο στόχος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έχει τεθεί για το 2014 στα 535 εκατομμύρια ευρώ και μειωμένος περίπου κατά 20%.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ([ΠΕΦΝΙ) χαρακτηρίζει τον στόχο της ετήσιας φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης για το 2014 ανέφικτο

Προτείνει λοιπόν, να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά και με συνέπεια απέναντι στους ασθενείς τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι, σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης 3457/2014 (ΦΕΚ Β 64/2014, άρθρο 11, παρ. 1) και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, εστάλη εσωτερικό έγγραφο από την Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία του ώστε, να μην εξυπηρετούν τους ασθενείς που προσέρχονται με «στερείται» από τα νοσοκομεία και αυτό αφορά φάρμακα σοβαρών παθήσεων.

Αυτό μάλιστα έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής (που αναφέρεται στην ΥΑ) και την προηγηθείσα οικονομική πρόβλεψη και ενίσχυση των νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα να περιφέρονται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να βρουν τα φάρμακά τους.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο (κυρίως στην επαρχία) στην παρούσα φάση, λόγω της μετάβασης του ΕΟΠΠΥ σε ΠΕΔΥ και της αναστολής λειτουργίας σχετικών περιφερειακών δομών’.

Το προεδρείο της ΠΕΦΝΙ αναφέρει ότι μέσα σε μία πενταετία οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, κάνοντας υπέρβαση των δυνατοτήτων τους (ελλείψεις προσωπικού, συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία), κατάφεραν να ‘πειθαρχήσουν’ στην υποχρέωση για μείωση της δαπάνης κατά 50%.

Συγκεκριμένα, έφτασε το 2013 στα 610 εκατομμύρια ευρώ, από 1,25 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.

Ταυτόχρονα, κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που προσήλθαν στα νοσοκομεία, παρ’ όλο που παρουσίασαν αύξηση που άγγιξε το 35%.

Περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία για το 2014 ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς.

Η μείωση του προϋπολογισμού – αναφέρουν οι φαρμακοποιοί – καθιστά αδύνατο ακόμα και να παραγγείλουμε φάρμακα, εφόσον το κράτος μας επιβάλλει μηνιαίο πλαφόν στις παραγγελίες, χωρίς να τηρεί παράλληλα μέτρα ελέγχου και μείωσης του νοσοκομειακού φαρμακευτικού κόστους.

Σήμερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς σε 20 νοσοκομεία της Ελλάδας δεν έχουν νοσοκομειακό φαρμακοποιό, με αποτέλεσμα η πρόσβασή τους στα φάρμακα που χρειάζονται να γίνεται χωρίς καμία ασφάλεια και με μεγάλη δυσκολία.

Πολλά φάρμακα έχουν ιδιαιτερότητες στη διαχείριση και τη φύλαξή τους (ευπαθή φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο, χημειοθεραπευτικά, βιολογικοί παράγοντες) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραδίδεται αυτή η διαχείριση σε μη επιστήμονες υγείας, ή να μεταφέρεται σε άλλες εξωνοσοκομειακές δομές.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε