Υγεία και Οικονομία

ΙΚΑ: Πλήρωνε 32.000 ευρώ το μήνα για κτίριο του ΕΟΠΥΥ

Την ώρα που ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει μπει στην «κλίνη του Προκρούστη» και η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του προκαλεί πονοκέφαλο, ο Οργανισμός δαπανά υπέρογκα ποσά σε ενοίκια για συνολικά 329 κτίρια προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του.
 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται κάθε μήνα με 1,1 εκατ. ευρώ, την ώρα που άλλα δημόσια κτίρια παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
 
Σύμφωνα με το Notia TV το ΙΚΑ είχε νοικιάσει από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Α.Ε, που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, το κτίριο που χρησιμοποιούσε ο ΕΟΠΥΥ στην Γλυφάδα αντί 32.000 ευρώ μηνιαίως!
Το ακίνητο ανήκει στην οικογένεια Γρηγοράτου και πριν το 2000, λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Στο σεισμό του 1999, είχε χαρακτηριστεί κόκκινο και χρειάστηκε να γίνουν ενέσεις μπετόν για να αποκατασταθούν οι βλάβες.
Στη συνέχεια το νοίκιασε το διαγνωστικό κέντρο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Α.Ε. Έγινε ανακατασκευή του κτιρίου αλλά δεν λειτούργησε ποτέ ως διαγνωστικό κέντρο.
 
Το 2002 η ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Α.Ε. το υπομίσθωσε στο ΙΚΑ της Γλυφάδας και εισέπραττε ενοίκιο 32.000 το μήνα!
Το συγκεκριμένο κτίρο βρίσκεται πάνω από το cafe Rich της Γλυφάδας, οποίο πριν λίγους μήνες εκδηλώθηκε πυρκαγιά προκαλώντας τεράστιες ζημίες.
Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιεί 420 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 329 είναι μισθωμένα. Υπάρχουν ακόμη 81 κτίρια που η χρήση τους παραχωρήθηκε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ ιδιόκτητα είναι μόλις δέκα. Σχεδόν ένα στα τρία κτίρια είναι στην Αττική και από το σύνολο των μισθωμένων, σε ποσοστό 80% έχει λήξει το συμβόλαιο.
 
Ως λύση, στο σχέδιο πρότασης για την αναβάθμιση της φροντίδας υγείας, ο ΕΟΠΥΥ προτείνει για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και της περιουσίας που διαθέτει από κοινού με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, προς όφελος των δικαιούχων του τα εξής:
 
– Να αξιοποιηθούν κτίρια ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ τα οποία δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί προς χρήση (ΔΕΗ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ).
 
– Να αξιοποιηθούν κρατικά κτίρια που εκκενώνονται (π.χ. νοσοκομεία).
 
– Να τεθεί πλαφόν στο ύψος των μισθωμάτων κατά τετραγωνικό.
 
– Να εξορθολογισθούν τα καταβαλλόμενα μισθώματα στις περιπτώσεις που προκύπτει ότι υπερβαίνουν τον μέσο όρο των τιμών της περιοχής.
 
– Να συστεγασθούν μονάδες (διοικητικές και υγειονομικές) ειδικότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σε οκτώ ακόμα πόλεις όπου υπάρχουν ιδιόκτητα και μισθωμένα κτίρια
 
Από το μάζεμα των κτιριακών δομών του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να προκύψει οικονομία της τάξεως του 30% στα σημερινά καταβαλλόμενα μισθώματα, αλλά και στα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων. Στις προθέσεις πάντως του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να γίνει ένα γερό ξεκαθάρισμα στις δομές του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της ένταξης τους στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε