Υγεία και Οικονομία

ΕΣΥ: Το “φακελάκι ζει και βασιλεύει”

Τα στοιχεία νέας μελέτης για την παραοικονομία στην υγεία που εκπόνησαν οι κκ Δημήτρης Αντώνογλου,  MSc. οικονομολόγος Υγείας και Αθανάσιος Βοζίκης, επίκουρος καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και Παρασκευή Κουφοπούλου,τ. πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΚΥ.ΚΑ.ΜΕΑ Κυκλάδων,στο πλαίσιο του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Management Υπηρεσιών Υγείας, που οργάνωσε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρία Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), δείχνουν πως παρά τα μέτρα για πάταξη της παραοικονομίας στη χώρα και παρά τον δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων από την οικονομική κρίση το φαινόμενο δεν υποχωρεί.
 

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες συνεχίζουν να δίνουν φακελάκι για να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε μετά από «αίτημα» των γιατρών. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα οι «μαύρες» πληρωμές είναι καθόλα αποδεκτές για μεγάλο ποσοστό ασθενών κατά τις επισκέψεις τους σε ιατρεία.

Η μελέτη εκπονήθηκε το 2012 σε δείγμα 300 ατόμων στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο με τίτλο “Παραοικονομία στην Υγεία”. Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι το «φακελάκι» αποτελεί… «διαβατήριο» για μεγάλο ποσοστό πολιτών προκειμένου να εισαχθούν σε δημόσιο νοσοκομείο. Το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έδωσε «φακελάκι» για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, άλλοτε για να επισπεύσει τον χρόνο αναμονής για επέμβαση ή εισαγωγή, άλλοτε πάλι διότι το ζήτησε ο γιατρός, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρουν πως το «φακελάκι» ήταν έμπρακτη απόδειξη της ευγνωμοσύνης τους.
 
Επίσης, στις ιδιωτικές επισκέψεις ένας στους πέντε δεν παίρνει απόδειξη για την επίσκεψη, και μάλιστα δεν τους ενδιαφέρει καν το κόστος της ιατρικής επίσκεψης με απόδειξη. Μόλις στο 8% του δείγματος  δόθηκε απόδειξη, χωρίς να τεθεί ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών για το αν θέλουν ή αν θα δώσουν απόδειξη. Το 32% βεβαίως ζήτησε καλύτερη τιμή χωρίς απόδειξη, ενώ ποσοστό 35% ζήτησε και έλαβε την απόδειξη χωρίς να καμφθεί από τη διαφορά της τιμής.
 
 
Οι εισηγητές: 
Δημήτριος Αντώνογλου, M.B.A. Stud., MSc., BSc. Οικονομολόγος Υγείας. 
Παρασκευή Κουφοπούλου, τ. Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. Κυκλάδων, BSc. Κοινωνικής Πολιτικής, MSc. Κράτος & Δημόσια Πολιτική.
Αθανάσιος Βοζίκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε