Υγεία και Οικονομία

Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προχωρούν οι ιδιωτικές κλινικές

Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προχωρούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών σε μία ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους αλλά και λόγω των αθετήσεων των υπογεγραμμένων συμφωνιών.
 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) δίνει πίστωση χρόνου στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου αυτός να τακτοποιήσει τις οικονομικές του εκκρεμότητες απέναντι στις κλινικές μέχρι και την 28η Οκτωβρίου. Από την επομένη,29 Οκτωβρίου και σε περίπτωση που δεν έχει γίνει η αποπληρωμή, όσοι ασφαλισμένοι επισκέπτονται τον ιδιωτικό τομέα, θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα αξιώνουν την επιστροφή των χρημάτων τους από τον ασφαλιστικό τομέα.
 
Σημειώνεται ότι τα χρέη του Οργανισμού ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ – από τα 535 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές για το διάστημα 2007 έως 2011 ενώ και τα χρέη για το 2012 φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ ο Σύνδεσμος θέτει ζήτημα μεροληπτικής αποπληρωμής προς τους παρόχους καθώς οι κλινικές έχουν λάβει μόνο το 6% των ληξιπρόθεσμων σε αντίθεση με άλλους παρόχους υγείας, όπως πχ διαγνωστικά κέντρα, γιατροί, φαρμακοποιοί κα που έχουν σχεδόν εξοφληθεί.
 
Εκτός από το ζήτημα των οφειλών, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών «λυγίζουν» ως κλάδος, όπως αναφέρουν, και από τα φορολογικά μέτρα τα οποία τους επιβάλλονται. Αναφέρουν ενδεικτικά ότι παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν «κούρεμα» της τάξης του 8% προκειμένου να πληρωθούν πιο σύντομα αλλά και κλινικό έλεγχο οι πληρωμές δεν προχωρούν.
 
Επιπλέον, πρόσφατη υπουργική απόφαση επιβάλλει rebate (κλιμακωτό ποσοστό επιστροφής χρημάτων βάσει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ) που φθάνει στο 20% για τις κλινικές που υποβάλλουν μηνιαίως στον ΕΟΠΥΥ νοσήλια ύψους άνω των 500.000 ευρώ.
 
Σύμφωνα με τα μέλη του Συνδέσμου, το «κούρεμα», το clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων από την υπέρβαση της δαπάνης) και το rebate εκτιμάται ότι θα δώσουν τη «χαριστική βολή» σε έναν κλάδο που ήταν μέχρι πρότινος υγιής και τόνωνε σημαντικά την αγορά εργασίας αλλά και την πραγματική οικονομία.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε