Υγεία και Οικονομία

Νιάκας: “Στόχος της τρόικας είναι η ιδιωτικοποίηση της Υγείας”

“Η τρόικα είναι προσανατολισμένη προς την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού συστήματος Υγείας,ενώ ο ΕΟΠΥΥ μετακυλύει μέρος της δαπάνης στους ασφαλισμένους, το εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 35%”,υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας κ. Δημήτρης Νιάκας, σε άρθρο του, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Health Services.
 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, η μεταρρύθμιση του συστήματος δεν πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ‘εσωτερικών αγορών’ στην Υγεία, αλλά στην ισότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.
 
Αναφερόμενος επιπλέον στο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ, σημειώνει ότι θεωρητικά θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους και σε καλύτερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες.Μία σειρά μέτρων και επιβαρύνσεων, ωστόσο, μετακύλησε μέρος των δαπανών στις τσέπες των πολιτών.Μεταξύ αυτών είναι τα ιατρικά βοηθήματα, τα γυαλιά, η οδοντιατρική περίθαλψη και οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας. Επιβάλλονται, επίσης, παράβολο 1 ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ για την εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο.
 
Με τον ΕΟΠΥΥ – τονίζει – έχουν αυξηθεί οι ιδιωτικές πληρωμές των ασφαλισμένων για νοσοκομειακές υπηρεσίες, την ώρα που το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά 35%.
 
“Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η τρόικα είναι προσανατολισμένη προς την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού συστήματος Υγείας”, επισημαίνει ο κ. Νιάκας, για να εξηγήσει πως προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τον πλήρη διαχωρισμό των πλευρών της προσφοράς και της ζήτησης υπηρεσιών Υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση καθιέρωσε την ελληνική εκδοχή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (DRGs) στα νοσοκομεία, το οποίο επιβαρύνει κατά 30% τον ΕΟΠΥΥ’.
 
Για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής αναφέρει:
“Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο στοχεύει μετατρέψεισε”αγοραστή”υπηρεσιών.”
Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους αστικών περιοχών, πληρώνοντας μισθό στους γιατρούς και τους λοιπού επαγγελματίες της Υγείας.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε