Πρώτες βοήθειες

Οδήγηση στη βροχή: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να μετακινηθείτε με ασφάλεια

Από χθες η κακοκαιρία «Daniel» «σφυροκοπά» τη χώρα, ενώ την τελευταία ώρα έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Αττική, με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσοχή στους δρόμους προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

Δείτε τι πρέπει να προσέξει κανείς προκειμένου να μετακινηθεί με ασφάλεια.

Και επειδή το βρεγμένο οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο -κυρίως στην Ελλάδα με την κακή ποιότητα των δρόμων- το βασικό στοιχείο είναι τα ελαστικά μας, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Ειδάλλως όλα τα παρακάτω δεν έχουν κανένα νόημα. Από εκεί και πέρα, ιδού κάποιες απλές και κατανοητές «συμβουλές» για το πώς θα πρέπει να κινούμαστε σε βρεγμένο οδόστρωμα:

Ελαττώστε ταχύτητα

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την ολίσθηση που δημιουργείται από το νερό στο δρόμο, τους ρύπους, λάδι κ.λπ. είναι να ελαττώσετε ταχύτητα. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα επιτρέπει την μεγαλύτερη επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.

Διατηρείτε απόσταση από το προπορευόμενο όχημα

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου -τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι- καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις.

Η απόσταση φρεναρίσματος στο βρεγμένο είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε στο στεγνό, οπότε θα πρέπει να κρατήσετε περισσότερη απόσταση μεταξύ του αυτοκίνητου σας και του προπορευόμενου οχήματος από ό,τι σε συνθήκες στεγνού οδοστρώματος.

Προετοιμαστείτε για τη μετακίνησή σας

Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα.

Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά ότι τα φώτα πορείας τους, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά. Επίσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας λειτουργούν και ότι τα μάκτρα τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Προσοχή, γλιστράει!

Η ολίσθηση μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς. Αν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει θυμηθείτε να μην πατήσετε απότομα τα φρένα.

Μην πατάτε επαναλαμβανόμενα τα φρένα αν έχετε σύστημα φρένων κατά του κλειδώματος των τροχών (ABS). Αντί για αυτό εφαρμόστε έντονη, σταθερή πίεση στα φρένα και οδηγείστε προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.

Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή σταματήστε

Η δυνατή βροχή μπορεί να υπερφορτώσει τους υαλοκαθαριστήρες, αφήνοντας ένα σχεδόν αδιάκοπο κάλυμμα νερού να καλύπτει το παρμπρίζ. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη ώστε τα άκρα του δρόμου ή των άλλων αυτοκινήτων να μην είναι ορατά από απόσταση ασφαλείας, είναι ώρα να βγείτε από το δρόμο και να περιμένετε να κοπάσει η βροχή.

Είναι καλύτερα να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλες προστατευμένες περιοχές. Αν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη σας επιλογή, κάντε όσο πιο άκρη μπορείτε και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα. Κρατήστε τα φώτα πορείας σας αναμμένα και ανάψτε τα φώτα κινδύνου (alarm) για να ειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς.

Ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας

Ελέγχετε πάντα τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε την παρακάτω τυπική συντήρηση: Διατηρείτε τα ελαστικά σας σωστά φουσκωμένα. Η σωστή πίεση αέρα για τα ελαστικά σας προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος και μπορείτε να τη βρείτε στο άκρο της πόρτας του οχήματος, το στύλο της πόρτας, και το πορτάκι της θήκης ή το πορτάκι των καυσίμων. Αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο χρήστη.

Ο αριθμός που αναφέρεται στην πλαϊνή όψη του ελαστικού δεν είναι η προτεινόμενη πίεση αέρα-είναι η μέγιστη πίεση αέρα του ελαστικού. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση αέρα του ελαστικού σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ελέγξτε το βάθος πέλματος των ελαστικών. Το κανονικό βάθος πέλματος σας βοηθά να αποφεύγετε την πλαγιολίσθηση και την υδρολίσθηση.

Πώς να αποφύγετε και πώς να αντιμετωπίσετε την υδρολίσθηση

Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν ο ρυθμός συσσώρευσης του νερού μπροστά από τα ελαστικά σας είναι μεγαλύτερος από αυτών που το βάρος του αυτοκινήτων σας είναι ικανό να απομακρύνει.

Η πίεση του νερού αναγκάζει το όχημά σας να ολισθαίνει πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού που δημιουργείται ανάμεσα στα ελαστικά σας και τον δρόμο. Σε αυτό το σημείο, το αυτοκίνητό σας μπορεί να χάσει πλήρως την επαφή του με τον δρόμο, διατρέχοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε ή να βρεθείτε εκτός λωρίδας, ή ακόμη και εκτός δρόμου.

Για να αποφύγετε την υδρολίσθηση, διατηρήστε τα ελαστικά σας με την σωστή πίεση αέρα, διατηρήστε καλό πέλμα στα ελαστικά σας και αντικαταστήστε τα όταν πρέπει, ελαττώστε ταχύτητα όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος, και μείνετε μακριά από μικρές λίμνες. Δοκιμάστε να οδηγήσετε στα ίχνη ελαστικών από τα προπορευόμενα οχήματα. Αν βρεθείτε να υδρολισθαίνετε, μην φρενάρετε και μην στρίψετε απότομα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητό σας να γλιστρήσει.

Χαλαρώστε το πόδι σας στο γκάζι μέχρι το αυτοκίνητο να ελαττώσει ταχύτητα και να μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερη επαφή με το δρόμο.

Αν χρειάζεται να φρενάρετε κάντε το απαλά με ελαφρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αν το αυτοκίνητό σας έχει ABS, τότε φρενάρετε κανονικά, ο υπολογιστής του αυτοκινήτου θα προσομοιώσει την επαναλαμβανόμενη κίνηση όποτε είναι απαραίτητο.

Πρώτες βοήθειες

08.11.2023

Πάτρα: Φοιτητές εντόπισαν κοριούς σε αίθουσες και αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου

«Πανικό» σε φοιτητές και εργαζόμενους, προκάλεσε ο εντοπισμός κοριών σε αίθουσες και αμφιθέατρα του πανεπιστημίου της Πάτρας. Μάλιστα, οι κοριοί εντοπίστηκαν από φοιτητές οι οποίοι ενημέρωσαν τη διοίκηση του ιδρύματος και ζήτησαν να ληφθούν τα σχετικά μέτρα. Κατόπιν αυτού το πανεπιστήμιο κάλεσε εταιρεία η οποία έκανε τη σχετική απεντόμωση. Όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου της […]

15.09.2023

Θεσσαλία: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού – Ε.Αγαπηδάκη «Θα μοιράσουμε γαλότσες»

Τα νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού είναι 37 ενώ σε 36 ανέρχονται τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Θεσσαλία. Συνολικά από την αρχή της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. «Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε