Περίθαλψη & Ασφάλιση

Το κίνημα του “δεν πληρώνω” γονάτισε τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Τα ασφαλιστικά ταμεία αντλούν τους πόρους χρηματοδότησής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών τους, από την αξιοποίηση της περιουσίας τους και κάποια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έσοδα αυτά διατίθενται σε δεύτερο χρόνο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, για την κάλυψη των δαπανών υγείας και περίθαλψης και την πληρωμή των συντάξεων.

Κάθε ασφαλιστικό ταμείο προσπαθεί να εμφανίζει ισοσκελισμένους ισολογισμούς δηλαδή τα έσοδα να είναι ισόποσα με τα έξοδα και αν είναι δυνατόν να τα υπερκεράζουν. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τα λεγόμενα «υγιή ταμεία». Λόγω κακών οικονομικών χειρισμών από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων εξανεμίστηκε μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Η συνεχής μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές λόγω των απολύσεων και της αύξησης του ποσοστού της ανασφάλιστης (μαύρης) εργασίας καθώς και η συγχώνευση ελλειμματικών ταμείων με μικρότερα υγιή, επιδείνωσαν το πρόβλημα.

Ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει ολοένα και μικρότερα ποσά για να καλύψει το έλλειμμα και τα ταμεία προκειμένου να είναι βιώσιμα περικόπτουν τις δαπάνες τους. Η πρώτη περικοπή έγινε στις δαπάνες για την υγεία. Ένας αριθμός φαρμάκων βγήκε εκτός της λίστας συνταγογράφησης και αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων σε αρκετές από τις περιπτώσεις χρόνιων νόσων. Η πλειοψηφία των εξετάσεων προληπτικού και προγεννητικού ελέγχου δεν καλύπτεται μεταφέροντας έτσι ένα σημαντικό κόστος απ’ ευθείας στον ασφαλισμένο ενώ σε κάποιες ακριβές εξετάσεις τέθηκαν αυστηρές προϋποθέσεις κάλυψής τους.

Η στροφή στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας είναι εμφανής και πολλοί ασφαλισμένοι επιθυμούν την απαλλαγή τους από την υποχρεωτική ασφάλιση και την ένταξή τους αποκλειστικά σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή ένα σημαντικό ποσοστό χρηματοδότησης του Ε.Σ.Υ. θα εξέλειπε καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα απορροφούσε το σύνολο σχεδόν των δαπανών. Η οικονομική στήριξη των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των αγροτικών ιατρείων και του ΕΚΑΒ θα βασίζονταν αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό και στα ίδια έσοδα καθιστώντας τα μη βιώσιμα με την υπάρχουσα δομή του συστήματος.

Οι δομές παροχών της ιδιωτικής ασφάλειας καλύπτουν κατά κύριο λόγο τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όταν ένας ασφαλισμένος χρειαστεί ασθενοφόρο και βρίσκεται σε απόσταση από την Αθήνα, ο χρόνος που απαιτείται για να τον παραλάβει μπορεί να αποβεί μοιραίος. Αναγκαστικά λοιπόν θα στραφεί στις δημόσιες δομές και σε περιπτώσεις όπως της διακομιδής δεν θα καλύψει ούτε ο ίδιος, ούτε η ασφάλεια την δαπάνη.

Είναι κατανοητή η δυσφορία του πληθυσμού που νοιώθει ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας δεν ανταποκρίνεται στο ποσό των χρημάτων που καταβάλει. Ο ΕΟΠΥΥ με τα ισχύοντα δεδομένα δεν είναι οικονομικά βιώσιμος. Η λύση του γόρδιου δεσμού με την μέθοδο του Μ. Αλεξάνδρου μπορεί να είναι επιθυμητή από πολλούς αλλά θα αποκλείσει όσους ζουν στην περιφέρεια καθώς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Από τη στιγμή που ο χρήστης των υπηρεσιών υγείας αποδεχθεί τη λογική ότι αγοράζει την υγεία του ανάλογα με το ποσό των χρημάτων που είναι σε θέση να δαπανήσει, συναινεί στον εν λόγω αποκλεισμό. Λύση δεν είναι η απαξίωση και η κατάργηση αλλά ο επανασχεδιασμός και ο οικονομικός εξορθολογισμός. Ό,τι μας λείπει είναι η βούληση.

Ιωάννα Κολιοφώτη MD, MSc
Χ. Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

Περίθαλψη & Ασφάλιση

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου Κρήτης καθώς οι γιατροί είχαν ξεχάσει μια… γάζα μέσα στο σώμα μιας νεαρής γυναίκας που γέννησε με καισαρική. Η γυναίκα είχε επί τρεις μήνες οχλήσεις στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, ενώ τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο τελικά υπέστησαν διάτρηση. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, […]

23.10.2023

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που γιατρός του ΕΚΑΒ προσπαθεί να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο

Βίντεο μέλους του πληρώματος της κινητής μονάδας που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες παρουσιάζει τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά το δάγκωμα της 39χρονης εθελόντριας από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να τη διασωληνώσουν για να την κρατήσουν στη ζωή. Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε