Περίθαλψη & Ασφάλιση

Χατζηδάκης: Τέλος στις συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Χατζηδάκης: Τέλος στις συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Στην χρόνια ταλαιπωρία που υφίστανται οι ανάπηροι πολίτες με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν επανειλημμένα σε επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας βάζει τέλος ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας την οριστική κατάργηση της υποχρέωσης αυτής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην Οδό Πειραιώς, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης τη μεταστέγαση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ σε σύγχρονες και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα:

-θέρμανσης,

-κλιματισμού και,

-απουσίας χώρων στάθμευσης, που έχει το παρόν κτήριο στην Οδό Πειραιώς, αλλά και,

-τη δρομολόγηση και αναβάθμιση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάργηση της υποχρέωσης επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες παθήσεις συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο Κανονισμό για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου.

Με την θέσπιση του Κανονισμού όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα.

Μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο την κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση έναν ακρωτηριασμό ή μια άλλη μη αναστρέψιμη πάθηση έπρεπε να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά, ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία.

Με τον νέο Κανονισμό:

1) Ενοποιείται και απλοποιείται ένα διάσπαρτο πλέγμα κανόνων που προκαλούσε συχνά σύγχυση και θυμό στους ασφαλισμένους με αναπηρία. Μέχρι πρότινος τα ΚΕΠΑ λειτουργούσαν με τους παλιούς κανόνες του ΙΚΑ. Τώρα και σε αυτό το πεδίο συντελείται μια ουσιαστική ενοποίηση όλων των παλαιών Ταμείων.

2) Αυξάνονται σε 14 ημερολογιακές ημέρες (από 10 που ήταν μέχρι σήμερα) οι προθεσμίες προσφυγής στις Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.

3) Προβλέπεται ρητώς τα σημεία διενέργειας των Υγειονομικών Επιτροπών να είναι προσβάσιμα στα Άτομα με Αναπηρία

4) Ορίζεται η υποχρέωση, η ενημέρωση των ασφαλισμένων να γίνεται τουλάχιστον 7 ημέρες προ της ημερομηνίας εξέτασης.

5) Για πρώτη φορά αποτυπώνεται ευδιάκριτα η μεθοδολογία και τα βήματα που ακολουθούνται για τον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας. Έτσι οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν πλήρως όλα τα στάδια της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, ενισχύεται η διαφάνεια, αποφεύγεται η σύγχυση ως προς τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, την οργάνωση των επιτροπών ΚΕΠΑ, τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας κα.

Παράλληλα, η θέσπιση του μέτρου των ηλεκτρονικών ραντεβού την περίοδο της πανδημίας και για τα ΚΕΠΑ διευκόλυνε σημαντικά τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και των υπαλλήλων.

Το μέτρο αυτό μονιμοποιείται και αποτελεί καλό παράδειγμα και για άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

«Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά στους αναπήρους με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας.

Είναι αυτονόητο, αλλά δεν είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Επιτέλους γίνεται!» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας, όσον φορά τη τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ από το κτίριο της Οδού Πειραιώς σε ένα καινούργιο κτίριο, ότι αυτό σημαίνει αναβάθμιση της εξυπηρέτησης στη πράξη.

“Με διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης, οι οποίες έχουν να κάνουν είτε με το θεσμικό πλαίσιο είτε με την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του Οργανισμού, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών”, ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, προσθέτοντας ότι “με τον Κανονισμό Λειτουργίας, που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε, προσπαθούμε να ελαφρύνουμε την ταλαιπωρία που υφίσταται ο πολίτης κατά τις εξετάσεις αυτές, ενώ η μεταστέγαση του Οργανισμού σε νέες υποδομές θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή”.

Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής επεσήμανε: «Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι οι εξετάσεις των υγειονομικών επιτροπών να γίνονται μέσα σε αξιοπρεπείς χώρους.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη».

Παρόντες στην χθεσινή επίσκεψη στα ΚΕΠΑ ήταν η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, ο Υποδιοικητής του e-ΕΦKΑ Νώντας Ατσαβές καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί διευθυντές του Οργανισμού.

Να αναφερθεί πως ο Κανονισμός των ΚΕΠΑ εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και συμπεριλαμβάνεται σαν έργο και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

24.10.2026

Το λάθος που κάνουμε όταν γνωρίζουμε κάποιον – Ο εγκέφαλος αποφασίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου

H πρώτη εντύπωση έρχεται αστραπιαία

23.10.2026

Νικολέτα Ράλλη: «Ξενίζουν όταν τους λέω ότι μένω στο ίδιο σπίτι με τον πρώην σύζυγό μου» (βίντεο)

«Όσοι δεν μας ξέρουν λένε πώς είναι δυνατόν», πρόσθεσε

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Δείτε πώς μπορεί να ανέβει και τι πρέπει να κάνετε
21.10.2026

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Δείτε πώς μπορεί να ανέβει και τι πρέπει να κάνετε

Μια χούφτα την ημέρα αρκεί: Οι ξηροί καρποί που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης
21.10.2026

Μια χούφτα την ημέρα αρκεί: Οι ξηροί καρποί που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης

Μαγνήσιο: Ποια μορφή να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας – Τα οφέλη και οι παρενέργειες
21.10.2026

Μαγνήσιο: Ποια μορφή να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας – Τα οφέλη και οι παρενέργειες

Καρκίνος: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά την επιβίωση ασθενών από μία selfie
21.10.2026

Καρκίνος: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά την επιβίωση ασθενών από μία selfie

Αλτσχάιμερ: Πώς δύο ασθενείς βελτίωσαν θεαματικά την υγεία τους αλλάζοντας τρόπο ζωής (βίντεο)
21.10.2026

Αλτσχάιμερ: Πώς δύο ασθενείς βελτίωσαν θεαματικά την υγεία τους αλλάζοντας τρόπο ζωής (βίντεο)

Εργαλείο Al «προβλέπει» τον θάνατο: Πώς Βρετανοί ερευνητές βλέπουν ποιος θα ξεπεράσει τον καρκίνο
20.10.2026

Εργαλείο Al «προβλέπει» τον θάνατο: Πώς Βρετανοί ερευνητές βλέπουν ποιος θα ξεπεράσει τον καρκίνο

Δείτε γιατί δεν πρέπει να βάζετε κατεψυγμένα μούρα απευθείας σε smoothies: Οι κίνδυνοι για την υγεία
20.10.2026

Δείτε γιατί δεν πρέπει να βάζετε κατεψυγμένα μούρα απευθείας σε smoothies: Οι κίνδυνοι για την υγεία

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωσή τους με βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου
20.10.2026

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωσή τους με βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου