Περίθαλψη & Ασφάλιση

Αξιοποίηση του κληροδοτήματος Μαλινάκη στα Χανιά για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής

Οι ποιοτικότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τον γενικό πληθυσμό αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου Υγείας, όπως δήλωσε χθες, από τα Χανιά, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία επισκέφθηκε δομές ψυχικής υγείας και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».

Αξιοποίηση του κληροδοτήματος «Μαλινάκη» για επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής

Κατά την επίσκεψή της, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υφυπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Μπέα, τον αναπληρωτή διοικητή, Μανώλη Μπολώτη και το υγειονομικό προσωπικό, ενώ κατά τη διάρκεια σύσκεψης εξετάστηκαν τα ζητήματα του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου.

Επίσης, παρουσιάστηκε η μελέτη της αξιοποίησης του κληροδοτήματος «Μαλινάκη» για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία αφορά νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός, υπό την ιδιότητα του προέδρου του κληροδοτήματος «Μαλινάκη», καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Επίσης, η κ. Ράπτη συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, με αντικείμενο την ένταξη έργων ψυχικής υγείας στη νέα προγραμματική περίοδο και την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων εκ μέρους του δήμου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στα Χανιά, η υφυπουργός Υγείας βρέθηκε και στη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) Χανίων του ΟΚΑΝΑ, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Οργανισμού, Αθανάσιο Θεοχάρη και τον αντιπρόεδρο, Αθανάσιο Δημητριάδη.

Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κρήτη

Μετά το τέλος των επισκέψεών της, η κ. Ράπτη δήλωσε: «Με χαρά επισκέπτομαι τα Χανιά, μια πόλη που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ψυχική υγεία αφού εδώ έγιναν τα πρώτα βήματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όταν το 2006, με Κυβέρνηση ΝΔ και υπουργό τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη έκλεισε το Ψυχιατρείο Χανίων και αποχώρησε ο τελευταίος ασθενής.

Σήμερα, η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τον γενικό πληθυσμό.

Μελετήσαμε από κοινού με τη διοίκηση την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Μαλινάκη για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, έργο που θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όχι μόνο στην ΠΕ Χανίων αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Άκουσα με προσοχή τις ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Επίσης, με χαρά διαπίστωσα το εξαιρετικό έργο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και κυρίως την κατ’ οίκον νοσηλεία των ασθενών, τομέας που θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας, κατά τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις κοινοτικές υπηρεσίες, στις κινητές μονάδες και στην κατ’ οίκον φροντίδα».

Περίθαλψη & Ασφάλιση

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου Κρήτης καθώς οι γιατροί είχαν ξεχάσει μια… γάζα μέσα στο σώμα μιας νεαρής γυναίκας που γέννησε με καισαρική. Η γυναίκα είχε επί τρεις μήνες οχλήσεις στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, ενώ τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο τελικά υπέστησαν διάτρηση. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, […]

23.10.2023

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που γιατρός του ΕΚΑΒ προσπαθεί να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο

Βίντεο μέλους του πληρώματος της κινητής μονάδας που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες παρουσιάζει τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά το δάγκωμα της 39χρονης εθελόντριας από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να τη διασωληνώσουν για να την κρατήσουν στη ζωή. Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε