Περίθαλψη & Ασφάλιση

Δωρεάν εξετάσεις για κερατόκωνο σε άτομα με σύνδρομο Down

Δωρεάν διενέργεια ειδικών διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων για κερατόκωνο σε άτομα με σύνδρομο Down και χειρουργική αντιμετώπιση, χωρίς ιατρική αμοιβή, όσων περιπτώσεων κερατόκωνου σε παιδιά με σύνδρομο Down χρήζουν επέμβασης προσφέρει το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica σε συνεργασία με τον Σύλλογο Down Ελλάδος.

Για να γίνει η επέμβαση θα πρέπει να πληρούνται οι επιστημονικές προϋποθέσεις για αυτό, π.χ. το ηλικιακό εύρος ασθενών είναι από 12-19 ετών.

Ο κερατόκωνος είναι μία πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Στην Ελλάδα πλήττει έναν στους 500 ανθρώπους και πιο συχνά τα άτομα με σύνδρομο Down.
Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης στα άτομα με σύνδρομο Down κυμαίνεται από 30 έως 60%, πολλές φορές παραμένει αδιάγνωστος στο πρώιμο στάδιο, λόγω έλλειψης προληπτικών ελέγχων, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της όρασης.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον χειρουργό οφθαλμίατρο Μίλτο Μπαλίδη και τον καθηγητή οφθαλμολογίας των Πανεπιστημίων της Γενεύης και του Λος Άντζελες Farhad Hafezi, σε ημερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στοχεύοντας στην ενημέρωση και αντιμετώπιση του κερατόκωνου στα παιδιά με σύνδρομο Down.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από προοδευτική λέπτυνση και αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς, ο οποίος αποκτά κωνικό σχήμα και η όραση του ασθενούς χειροτερεύει. Η μείωση της όρασης μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με την έκταση της βλάβης.

Μία πρωτοποριακή θεραπεία του κερατόκωνου είναι η μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου (collagen corneal cross linking (C3R/CXL), που χρησιμοποιεί φωτοσυνθετικούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12) και η υπεριώδης ακτινοβολία UV-A (ultraviolet A).
Σε εκτεταμένες πειραματικές μελέτες, οι ερευνητές παρατήρησαν εντυπωσιακή αύξηση της σκληρότητας και της στιβαρότητας του κερατοειδούς, έπειτα από cross linking. Ουσιαστικά, η θεραπεία με διασύνδεση κολλαγόνου επιτυγχάνει: έλεγχο της κυρτότητας του κερατοειδούς, στιβαρότητα κερατοειδούς, αύξηση ισχύος χιτώνα, σταθεροποίηση εξέλιξης του κερατόκωνου. Η θεραπεία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (σταγόνες αναισθητικού ενσταλάζονται στον κερατοκωνικό κερατοειδή).

Το collagen corneal cross linking (C3R/CXL) είναι η μοναδική θεραπεία στις μέρες μας που δρα στο πραγματικό αίτιο του κερατόκωνου, στοχεύοντας να σταματήσει την εξέλιξη της λέπτυνσης αυτού, προλαμβάνοντας την περίπτωση μεταμόσχευσης κερατοειδούς (κερατοπλαστικής).

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν γυαλιά ή φακούς επαφής (ενδεχομένως να χρειαστεί τροποποίηση της συνταγής των γυαλιών ή των φακών τους). Επίσης, ανάλογα με τον βαθμό του διαθλαστικού σφάλματος μπορεί να εφαρμοστεί θεραπεία με excimer laser ή τοποθέτηση μόνιμων ενδοφακών (φακικοί ενδοφακοί). Οι δύο τελευταίες θεραπευτικές προσεγγίσεις εφαρμόζονται μόνο από απόλυτα εξειδικευμένους διαθλαστικούς χειρουργούς.

Περίθαλψη & Ασφάλιση

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου Κρήτης καθώς οι γιατροί είχαν ξεχάσει μια… γάζα μέσα στο σώμα μιας νεαρής γυναίκας που γέννησε με καισαρική. Η γυναίκα είχε επί τρεις μήνες οχλήσεις στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, ενώ τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο τελικά υπέστησαν διάτρηση. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, […]

23.10.2023

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που γιατρός του ΕΚΑΒ προσπαθεί να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο

Βίντεο μέλους του πληρώματος της κινητής μονάδας που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες παρουσιάζει τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά το δάγκωμα της 39χρονης εθελόντριας από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να τη διασωληνώσουν για να την κρατήσουν στη ζωή. Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε