Περίθαλψη & Ασφάλιση

Αυτό το σημάδι δείχνει ότι πρέπει να κάνετε άμεσα εξετάσεις στο συκώτι

Αυτό το σημάδι δείχνει ότι πρέπει να κάνετε άμεσα εξετάσεις στο συκώτι
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, τα παραπανίσια κιλά και η κατανάλωση ακόμη και λίγου αλκοόλ μπορεί να βλάψουν το ήπαρ (συκώτι) σας.

Και, δυστυχώς, ο μοναδικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν ομαλά με αυτό το ζωτικό όργανο είναι μόνο με τη βοήθεια γιατρού. Αλλά μπορεί να υπάρχει τρόπος να παρατηρήσετε νωρίς εάν κάτι δεν πάει καλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν εμφανίσετε ένα κάπως άβολο σύμπτωμα τα βράδια, πρέπει να ελέγξετε το ήπαρ σας το συντομότερο δυνατόν.

Εάν κάτι δεν πάει καλά με το ήπαρ σας, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε φαγούρα τη νύχτα

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κνησμό (φαγούρα) τη νύχτα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ο κνησμός σχετίζεται με την ηπατική νόσο και τείνει να επιδεινώνεται  αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την νοσηλεύτρια και νομικό σύμβουλο νοσοκόμων, Wendie A. Howland, μία από τις δουλειές που κάνει το ήπαρ είναι η διάσπαση και η έκκριση ουσιών που δεν χρειάζεται το σώμα σας μέσω της χολής. «Εάν δεν καταφέρει να το κάνει αυτό, για οποιονδήποτε λόγο, το επόμενο εκκριτικό όργανο που θα προσπαθήσει να αναλάβει το έργο για να απαλλαγείτε από τα χολικά άλατα είναι το δέρμα«, εξηγεί η Howland. «Αυτό προκαλεί φαγούρα».

Ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο δεν τείνει να προκαλεί εξάνθημα και είναι πιο συχνός στις παλάμες και τα πέλματα

Ο κνησμός συνδέεται συνήθως με δερματικές παθήσεις, αλλά σε αντίθεση με τις δερματικές παθήσεις, “γενικά δεν παρατηρείται εξάνθημα, εάν ο κνησμός είναι απόκριση σε ηπατική νόσο”, λέει η δρ. Leann Poston, από την Invigor Medical.

“Ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο τείνει να επηρεάζει κυρίως τα άκρα, ειδικά τις παλάμες και τα πέλματα. Είναι συνήθως χειρότερος τη νύχτα και επιδεινώνεται από τη ζέστη, από τον εμμηνορροϊκό κύκλο, από την θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, από την εγκυμοσύνη και από την επαφή με μάλλινα ρούχα ή σκεπάσματα”, εξηγεί η ίδια.

Εάν παρατηρήσετε κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών παράλληλα με τον κνησμό, χρειάζεστε άμεση ιατρική βοήθεια

Σύμφωνα με την δρ. Poston, μπορεί να είναι δύσκολο να συσχετιστεί από μόνος του ο κνησμός με την ηπατική νόσο, καθώς δεν παρουσιάζουν όλοι όσοι πάσχουν από ηπατική νόσο φαγούρα. Επίσης ο κνησμός θα μπορούσε να είναι το μοναδικό σύμπτωμα ηπατικής νόσου. Αλλά ο δρ. Javeed Siddiqui, από την TeleMed2U, επισημαίνει ότι εάν ο κνησμός συνοδεύεται από κιτρίνισμα της λευκής περιοχής των οφθαλμών ή του δέρματος (ίκτερος) η κατάστασή σας «απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα«.

Ο δρ. Howland λέει ότι άλλα συμπτώματα ηπατικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αιμορραγία
  • μώλωπες
  • μαύρα κόπρανα
  • σκοτεινά ούρα
  • κοιλιακό οίδημα
  • ναυτία
  • έλλειψη όρεξης και
  • κοιλιακό άλγος

Ο κνησμός μπορεί επίσης να προκληθεί από πολλά άλλα πράγματα εκτός από την ηπατική νόσο

Φυσικά, ο κνησμός μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πολλών άλλων μη σοβαρών προβλημάτων και άλλων ασθενειών, όπως νεφρική ανεπάρκεια και ασθένειες αίματος, επισημαίνει η δρ. Poston. Είναι επίσης πιο πιθανό να ενοχληθείτε από την φαγούρα τη νύχτα, επειδή τέτοιου είδους ενοχλητικές αισθήσεις είναι πιο αισθητές όταν το σώμα ηρεμεί και αναπαύεται, λέει ο δρ. Howland.

Αλλά είναι σημαντικό να ελέγξετε οποιοδήποτε είδος ασυνήθιστου κνησμού, ειδικά εάν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Είναι καλύτερο να αξιολογηθεί η αιτία του κνησμού από έναν γιατρό. Αυτό είναι το καλύτερο πρώτο βήμα», εξηγεί ο δρ. Siddiqui. Εάν τυχόν έχετε ηπατική νόσο, η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να περιορίσει τις επιλογές θεραπείας σας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στο ήπαρ ή ακόμη και σε θάνατο, πρόσθεσε!

Πηγές: https://www.webmd.comhttps://www.healthline.comhttps://bestlifeonline.com

Περίθαλψη & Ασφάλιση

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου Κρήτης καθώς οι γιατροί είχαν ξεχάσει μια… γάζα μέσα στο σώμα μιας νεαρής γυναίκας που γέννησε με καισαρική. Η γυναίκα είχε επί τρεις μήνες οχλήσεις στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, ενώ τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο τελικά υπέστησαν διάτρηση. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, […]

23.10.2023

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που γιατρός του ΕΚΑΒ προσπαθεί να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο

Βίντεο μέλους του πληρώματος της κινητής μονάδας που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες παρουσιάζει τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά το δάγκωμα της 39χρονης εθελόντριας από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να τη διασωληνώσουν για να την κρατήσουν στη ζωή. Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού