Videos

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα: Τελικά με ποιον τρόπο συμβάλλει στην υγεία; (βίντεο)

Η τακτική κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, έχει συσχετιστεί σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα μήλα αντιπροσωπεύουν το 12,5% όλων των φρούτων που καταναλώνονται στον κόσμο, λόγω της γεύσης και της ευκολίας στην κατανάλωσή τους, και πιθανώς λόγω των οφελών υγείας που παρέχουν.

Τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών και φυτικών ινών και αυτά τα βιοδραστικά συστατικά μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση μήλου σχετίζεται αντιστρόφως με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και τη συνολική θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, απαιτούνται επαρκώς τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την επιβεβαίωση αυτών των δεδομένων και τη διερεύνηση των μηχανισμών. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιορίσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μήλου στα λιπίδια αίματος, την αγγειακή λειτουργία και άλλους δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη, μελέτη παρέμβασης. Υγιείς ελαφρώς υπερχοληστερολαιμικοί εθελοντές (23 γυναίκες, 17 άνδρες), με μέσο όρο ΔΜΣ 25,3 ± 3,7 kg / m2 και ηλικία 51 ± 11 έτη, κατανάλωναν 2 μήλα / ημέρα ή ένα ισοενεργειακό ποτό ελέγχου με μήλο και πλούσιο σε σάκχαρα.

Η κάθε παρέμβαση είχε διάρκεια 8 εβδομάδων, με μία περίοδο washout 4 εβδομάδων. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος νηστείας πριν και μετά από κάθε παρέμβαση. Μετρήθηκαν τα λιπίδια του ορού, η γλυκόζη, η ινσουλίνη, τα χολικά οξέα, και οι βιοδείκτες ενδοθηλιακής λειτουργίας και φλεγμονής. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η μικροαγγειακή λειτουργία με απεικόνιση λέιζερ Doppler με ιοντοφόρηση και η αρτηριακή δυσκαμψία, χρησιμοποιώντας ανάλυση παλμών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η κατανάλωση των μήλων οδήγησε σε μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων καθώς και του μορίου ενδοκυτταρικής προσκόλλησης κυττάρου-1 (ICAM-1), ενώ οδήγησε σε αύξηση του ουρικού οξέος στον ορό σε σύγκριση με το ποτό ελέγχου.

Η απόκριση στη μικροαγγειακή αγγειοδιαστολή που εξαρτάται από το ενδοθήλιο ήταν μεγαλύτερη μετά την κατανάλωση μήλων από ότι μετά την κατανάλωση του ποτού ελέγχου. Η κατανάλωση των μήλων δεν είχε καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση ή σε άλλους δείκτες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η συστηματική ένταξη των μήλων στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας σε άτομα με ήπια υπερχοληστερολαιμία.

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού