Βιοτεχνολογία

Τα πρώτα βήματα για την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου!

Νευροεπιστήμονες έκαναν τα πρώτα σημαντικά βήματα για την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τα πρώτα ευρήματα είναι συναρπαστικά, αλλά οι ερευνητές έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν ολόκληρο τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το 2013, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ξεκίνησε ένα έργο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση της κατανόησης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το εγχείρημα θα επωφελείτο από νέες μοριακές και απεικονιστικές τεχνικές για να διερευνήσει τη γενετική και τη φυσιολογία του εγκεφάλου.

Ύστερα από αυτό, ξεκίνησε το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: BRAIN Initiative Cell Census Network (BICCN), το οποίο στοχεύει στον εντοπισμό και τον κατάλογο των διαφορετικών τύπων κυττάρων που βρίσκονται στον εγκέφαλο των θηλαστικών.

Σε 17 άρθρα στο περιοδικό Nature η ερευνητική κοινοπραξία παρουσιάζει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα αυτού του ερευνητικού έργου:

μια ολοκληρωμένη απογραφή κυττάρων και άτλαντα του πρωτογενούς/κύριου κινητικού φλοιού των θηλαστικών, μια περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για την κίνηση.

Ο άτλαντας ενσωματώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές για να καθορίσει:

-τη μοριακή,

-ανατομική και,

-φυσιολογική ταυτότητα συγκεκριμένων τύπων κυττάρων, ενώ,

-αποκαλύπτει επίσης πού βρίσκονται στον ιστό του πρωτογενούς/κύριου κινητικού φλοιού.

Ένας σημαντικός αριθμός ίδιων κυτταρικών τύπων διατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπους, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι τύποι κυττάρων παίζουν σημαντικό ρόλο στο φλοιώδες κύκλωμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου στα θηλαστικά.

Το πρόγραμμα, όταν ολοκληρωθεί, γύρω στο 2026, αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν κατάλληλα ζωικά μοντέλα ανθρώπινων εγκεφαλικών παθήσεων, όπως:

-η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson),

-η νόσος του κινητικού νευρώνα κα,

-ι η νόσος του Αλτσχάιμερ – που μοιράζονται κυτταρικά χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματα του έργου BICCN βοηθούν επίσης να εξηγηθεί πώς οι νευρώνες και τα εγκεφαλικά κυκλώματα εμπλέκονται:

-στο συναίσθημα,

-τη συμπεριφορά και,

-τη μάθηση.

Αυτά είναι πρώιμα βήματα προς μια πληρέστερη κατανόηση των νευρωνικών στηρίξεων των ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων – όπως η γλώσσα και ο συλλογισμός -και θα απασχολήσουν τους επιστήμονες για τις επόμενες δεκαετίες.

* EDITORIAL 06 October 2021. Neuroscientists make strides towards deciphering the human brain. https://www.nature.com/articles/d41586-021-02660-x

Βιοτεχνολογία

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Η SCYTALYS, εταιρία σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικού λογισμικού, διοργανώνει το δεύτερο «Bootcamp for Software Engineers and Software Testers», σε συνεργασία με το Code.hub, κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού στην Ελλάδα. Το «Bootcamp» θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου  2024 και θα διαρκέσει 2 μήνες. Απευθύνεται σε  νέους απόφοιτους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, που έχουν πάθος […]

07.09.2023

Επιστήμονες δημιούργησαν δομές παρόμοιες με το ανθρώπινο έμβρυο χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα και ωάριο

Μια νέα «αχτίδα φωτός» σχετικά με τις αποβολές και τις συγγενείς δυσπλασίες έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς επιστήμονες ανέπτυξαν δομές παρόμοιες με το ανθρώπινο έμβρυο χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα και ωάριο. Ομάδα ερευνητών δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, τις έρευνές της στην επιστημονική επιθεώρηση Nature περιγράφοντας πώς κατάφερε να δημιουργήσει ένα ψευδοέμβρυο από ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα. Επιστήμονες χαιρέτισαν τις […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε