Βιοτεχνολογία

Αποκατάσταση καταγμάτων με βίδες από μετάξι

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν χειρουργικές βίδες και δίσκους από ένα υλικό που λέγεται ιατρικό μετάξι!

Οι χειρουργικές βίδες από μετάξι ανοίγουν το δρόμο για επανάσταση στην ορθοπεδική χειρουργική, καθώς χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για την αποκατάσταση καταγμάτων οστών σε πειραματόζωα.

«Μπορεί στο μέλλον να είναι περιττά τα μεταλλικά και συνθετικά εμφυτεύματα και να έχουμε μεγάλη γκάμα ορθοπαιδικών συσκευών με βάση το μετάξι» δηλώνουν οι ερευνητές του Ταφτς, υποστηρίζοντας ότι το υλικό έχει πολλά και σημαντικά οφέλη -δεν δημιουργεί πρόβλημα στις ακτίνες-Χ, δεν δημιουργεί ευαισθησία στο κρύο… δεν πυροδοτεί συναγερμούς- ενώ μέχρι η βλάβη να αποκατασταθεί, διαλύεται στο σώμα.

Οι επιστήμονες από τη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο είναι διάλυμα μεταξιού σε αλκοόλη, προκειμένου να αναπτύξουν νέα υλικά που θα είναι πιο εύκολο να τοποθετηθούν στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν θα ασκούν πίεση στα οστά.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, όταν οι πρωτεΐνες του μεταξιού «διπλώνονται» με πολύπλοκους τρόπους αποκτούν ιδιαίτερη αντοχή, ενώ με τη χρήση ειδικών υλικών που χρησιμοποιούνται ως «καλούπια» αποκτούν το απαραίτητο σχήμα.

Με τον τρόπο αυτόν, οι επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν 28 βίδες, τις οποίες τοποθέτησαν στα πίσω άκρα έξι ποντικιών. Για τις επόμενες τέσσερις με οκτώ εβδομάδες όλες λειτουργούσαν φυσιολογικά, ενώ στη συνέχεια τα υλικά άρχισαν να βιοδιασπώνται στον οργανισμό των ποντικιών.

Βιοτεχνολογία

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Η SCYTALYS, εταιρία σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικού λογισμικού, διοργανώνει το δεύτερο «Bootcamp for Software Engineers and Software Testers», σε συνεργασία με το Code.hub, κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού στην Ελλάδα. Το «Bootcamp» θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου  2024 και θα διαρκέσει 2 μήνες. Απευθύνεται σε  νέους απόφοιτους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, που έχουν πάθος […]

07.09.2023

Επιστήμονες δημιούργησαν δομές παρόμοιες με το ανθρώπινο έμβρυο χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα και ωάριο

Μια νέα «αχτίδα φωτός» σχετικά με τις αποβολές και τις συγγενείς δυσπλασίες έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς επιστήμονες ανέπτυξαν δομές παρόμοιες με το ανθρώπινο έμβρυο χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα και ωάριο. Ομάδα ερευνητών δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, τις έρευνές της στην επιστημονική επιθεώρηση Nature περιγράφοντας πώς κατάφερε να δημιουργήσει ένα ψευδοέμβρυο από ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα. Επιστήμονες χαιρέτισαν τις […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε