Videos

Εμβόλια mRNA για την COVID-19: Στο 91% η αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη της λοίμωξης

Στην τελευταία ανακοίνωσή του, το CDC των ΗΠΑ ανέφερε μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της μελέτης HEROES-RECOVER, η οποία εξέτασε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στην COVID-19.

Η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να διαπιστώσει αν τα mRNA εμβόλια της COVID-19 μπορούν να προστατεύσουν από τη λοίμωξη, κάτι μου μέχρι σήμερα δεν είχε εξεταστεί από τις κλινικές δοκιμές οι οποίες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο του 2021, «τα δύο εγκεκριμένα mRNA εμβόλια έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 σε πραγματικές συνθήκες».

Μετά τα αρχικά αποτελέσματα, το CDC συνέχισε να συλλέγει δεδομένα και πριν λίγες ημέρες δημοσίευσε τις νέες παρατηρήσεις του από τη μελέτη HEROES-RECOVER.

Νέα δεδομένα για τα εμβόλια mRNA

Τα τελευταία δεδομένα αφορούν 3.975 εθελοντές από 8 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι εθελοντές αυτοί έκαναν εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 εβδομαδιαίως από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Όσοι εθελοντές είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, έκαναν επιπλέον εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί το ιικό τους φορτίο.

Οι επιστήμονες της έρευνας υπολόγισαν επίσης ποιο ήταν το διάστημα που οι ασθενείς είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, με σκοπό να διαπιστώσουν τη διάρκεια της ιικής απέκκρισης.

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες εξέτασαν και άλλους παράγοντες που ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα τη συχνότητα τη συμμόρφωση των εθελοντών με τα μέτρα πρόληψης στην εργασία τους, καθώς και τα ποσοστά του ιού στην κοινότητα που ζούσαν“, εξηγεί ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του CDC, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, «ο πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA (2 δόσεις) μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 91%, ενώ ο εμβολιασμός με 1 δόση μειώνει τον κίνδυνο κατά 81%. Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τόσο συμπτωματικές όσο και ασυμπτωματικές λοιμώξεις».

Περιστατικά COVID-19 σε εμβολιασμένα Άτομα

Θέλοντας να διαπιστώσουν πως επηρεάζεται η πορεία της COVID-19 λοίμωξης από τον εμβολιασμό, οι επιστήμονες συνέκριναν ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό, παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί, με ασθενείς που νόσησαν χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει 1 ή 2 δόσεις των εμβολίων mRNA είχαν μικρότερη διάρκεια νόσησης κατά 6 ημέρες, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Επιπλέον, αυτοί που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση είχαν σχεδόν 60% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πυρετό ή ρίγος, σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς που παρουσιάζουν COVID-19 έχουν μειωμένο κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα”, είναι η επισήμανση του κ. Δημητρακόπουλου.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες του CDC κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους, «αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί που έχουν κάνει τουλάχιστον 1 δόση έχουν 40% μειωμένο ιικό φορτίο στη ρίνα, ενώ ο ιός σταματά να ανιχνεύεται στον οργανισμό τους 6 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Οι παραπάνω δείκτες, αν και δεν αποτελούν ακριβή μέτρα της ικανότητας ενός ατόμου να μεταδίδει τον ιό, έχουν συνδεθεί με μειωμένη μολυσματικότητα σε μελέτες για άλλους ιούς, όπως για παράδειγμα η ανεμευλογιά και η γρίπη», πρόσθεσαν.

“Συνολικά, τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του SARS-CoV-2, προστατεύοντας και από τη λοίμωξη σε πραγματικές συνθήκες”, καταλήγουν οι επιστήμονες του CDC.

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε