Videos

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από την κατανάλωση γάλακτος; (βίντεο)

Υπάρχει μια ομάδα οιστρογόνων, τα οποία συγκεντρώνονται περαιτέρω όταν παράγονται άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τέτοιες ορμόνες είναι σε έως και πέντε φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κρέμες και τυριά και δέκα φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση στο βούτυρο.

Έτσι, όταν μιλάμε για έκθεση σε στεροειδείς ορμόνες στη διατροφή μας, περίπου τα τρία τέταρτα της έκθεσής μας σε στεροειδή θηλυκών ορμονών προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ αυγών, κρέατος και ψαριών.

Τα αυγά συνεισφέρουν όσο το σύνολο του κρέατος μαζί, κάτι που είναι λογικό, καθώς προέρχεται απευθείας από την ωοθήκη της κότας. Μεταξύ των διαφόρων τύπων κρέατος, παίρνετε τις ίδιες ορμόνες από το λευκό κρέας (ψάρια και πουλερικά) όπως και από το χοιρινό και το βόειο κρέας. Και αυτό αφορά μόνο τις φυσικές ορμόνες, όχι από ενέσεις ορμονών όπως η αυξητική ορμόνη των βοοειδών. Έτσι, για αυτά δεν έχει σημασία αν το κρέας είναι “βιολογικής” κτηνοτροφίας. Τα ζώα παράγουν ορμόνες επειδή είναι ζώα, οι οποίες ορμόνες καταλήγουν με φυσικό τρόπο στα ζωικά προϊόντα.

Αλλά μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε μεγάλη έρευνα φάνηκε να το γνωρίζουν αυτό, σαν να μην συνειδητοποιούν τι είναι το γάλα: οι αγελάδες δίνουν γάλα μόνο αφότου γεννήσουν ένα μοσχάρι. Οι ερευνητές πρότειναν σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Dairy Science, ότι το να ενημερωθεί το κοινό για όλες τις νέες τεχνολογίες (γενετικά τροποποιημένα ζώα αγροκτήματος ή το να απομακρύνεται άμεσα το μοσχάρι, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εκμετάλλευση του γάλακτος της αγελάδας, ή το να μην αφήνουμε τις αγελάδες να βοσκήσουν φυσικά) μπορεί στην πραγματικότητα να μην οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά αποδοχής.

Οιστρογόνα στο γάλα

Ένα θέμα με τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που μπορεί να μην γνωρίζουν οι πολίτες είναι η έκθεσή τους σε οιστρογόνα μέσω του γάλακτος που παράγεται από έγκυες αγελάδες. “Σύγχρονες γενετικά βελτιωμένες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, όπως η αγελάδα Χολστάιν” (η τυπική ασπρόμαυρη αγελάδα) μπορούν να παράγουν άμεσα γάλα μετά τον τοκετό και να παραμείνουν σε παραγωγή γάλακτος σχεδόν καθ’ όλη την επόμενη εγκυμοσύνη της, πράγμα που σημαίνει ότι το “εμπορικό αγελαδινό γάλα” αυτές τις μέρες περιέχει “μεγάλες ποσότητες ορμονών εγκυμοσύνης, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Στο βίντεο, μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε:

  • Τα επίπεδα οιστρογόνων στο γάλα κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της εγκυμοσύνης της εγκύου εννέα μηνών: τα επίπεδα ορμονών αυξάνονται πάνω από 20 φορές. Ακόμα κι έτσι, μιλάμε μόνο για το ένα εκατοστό του γραμμαρίου ανά λίτρο, 10 έως 20 φορές λιγότερες ορμόνες οιστρογόνου από αυτές που θα βρείτε σε ένα αντισυλληπτικό χάπι. Θα επηρέαζε δηλαδή τα επίπεδα ανθρώπινης ορμόνης αν πίναμε τέτοιο γάλα;
  • Τα μέσα επίπεδα τριών διαφορετικών οιστρογόνων και ενός μεταβολίτη προγεστερόνης που ρέει μέσω των σωμάτων επτά ανδρών, οι οποίοι στη συνέχεια ήπιαν περίπου ένα λίτρο γάλακτος. Μέσα σε λίγες ώρες, τα επίπεδα ορμονών τους αυξήθηκαν.
  • Τα μέσα επίπεδα αυτών των θηλυκών ορμονών που ρέουν μέσα από τα σώματα έξι μαθητών, μέσης ηλικίας οκτώ ετών, πριν και μετά πιουν περίπου δύο φλιτζάνια γάλα. Μέσα σε λίγες ώρες, τα επίπεδα αυξήθηκαν, τριπλασιάστηκαν ή τετραπλασιάστηκαν τα επίπεδα ορμονών αναφοράς.

Έτσι, μπορεί κανείς να φανταστεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το γάλα στους άνδρες ή στα παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

Ορμόνες στο γάλα και καρκίνος

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες; Πιθανώς να είχαν τόσο υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα τους. Αλλά όχι όλες οι γυναίκες. Τι γίνεται με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τον καρκίνο του ενδομητρίου, για παράδειγμα;

Τα οιστρογόνα έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου, που είναι ο καρκίνος της επένδυσης της μήτρας. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πηγή στεροειδών ορμονών και αυξητικών παραγόντων που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους επιδράσεις.

Έτσι, οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες (και την κατανάλωση που έκαναν σε γαλακτοκομικά προϊόντα) για δεκαετίες, και βρήκαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τι γίνεται με τη διατροφική έκθεση σε ορμόνες και καρκίνο του μαστού; Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η κατανόηση του ρόλου της έκθεσης σε διατροφικές ορμόνες για τον καρκίνο του μαστού.

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε