Uncategorized

ΕΚΠΑ: Συνεργασία με Χάρβαρντ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) σήμερα  Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 4:00μ.μ. ξεκινά η συνεργασία του Πανεπιστημίου του Harvard, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Harvard Chan School», και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεργασία του Harvard με το ΕΚΠΑ μέσω του νέου Κόμβου Αριστείας του ΕΚΠΑ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Το Harvard Chan School και το ΕΚΠΑ θα συνεργαστούν για:

1. Να προσφέρουν ευκαιρίες για κοινή διδασκαλία και μάθηση ενώνοντας τις κοινότητες του Harvard Chan School και του ΕΚΠΑ σε ένα κοινό σκοπό.

2. Να παρέχουν τη δυνατότητα σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές, που είναι οι ίδιοι πρόσφυγες και αναγκαστικοί μετανάστες, να συμμετέχουν με την κατάλληλη οικονομική υποστήριξη.

3. Να εισαγάγουν καινοτόμες προοπτικές στην εξέλιξη της εφαρμοσμένης μεταναστευτικής έρευνας (π.χ. διερευνώντας αποτελεσματικές στρατηγικές υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών με σκοπό την επίτευξη των στόχων τους, αναπλαισιώνοντας τις  κεντρικές προτεραιότητες της μεταναστευτικής διαχειριστικής πολιτικής).

Τα δύο Πανεπιστήμια μέσω της συνεργασίας τους θα οργανώσουν ένα εντατικό θερινό σχολείο για Προσφυγικές και Μεταναστευτικές Σπουδές, διάρκειας τριών εβδομάδων, το οποίο θα συνδυάζει διαλέξεις, σεμινάρια και εργασίες πεδίου σε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών που θα καλύπτει τις νομικές, πολιτικές, ιατρικές και επικοινωνιακές διαστάσεις των υπαρχουσών περιφερειακών μεταναστευτικών ροών και προτύπων.

Επίσης, θα παράσχουν την ευκαιρία για φοιτητές του Harvard Chan School να ασχοληθούν με συγκεκριμένα ερευνητικά θέματα υπό την επίβλεψη του διδακτικού προσωπικού του Κέντρου για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  FXB  (FXB Center for Health and Human Rights)  στο Harvard Chan School και σε συνεργασία με τον Κόμβο Αριστείας για το Άσυλο και την Μετανάστευση του Ε.Κ.Π.Α., το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές του.

Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας θα υπάρξει διεύρυνση της ικανότητας του Κέντρου για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα FXB (FXB Center for Health and Human Rights) στο Harvard Chan School να φέρει κοντά ομάδες επαγγελματιών, διδακτικό προσωπικό και άλλους ειδικούς για να αναλύσουν και να διατυπώσουν προτάσεις για στοχευμένες πολιτικές και να συνεργαστούν προς την θέσπιση πολιτικών παρεμβάσεων για την πραγμάτωση των ευρημάτων. Οι φοιτητές και των δύο Πανεπιστημίων θα είναι στο επίκεντρο αυτών των δράσεων.

O Κόμβος Αριστείας για το Άσυλο και την Μετανάστευση του Ε.Κ.Π.Α. αποτελεί μια διεπιστημονική συνεργασία 4 Σχολών και Τμημάτων του ΕΚΠΑ:

-της Νομικής Σχολής, με συντονίστρια την καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη,

-της Σχολής Επιστημών Υγείας, με συντονιστή τον καθηγητή και κοσμήτορα Εμμανουήλ Πικουλή, κάτοχο έδρας Jean Monnet in Humanitarian Medicine and Response in Action,

-του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, με συντονίστρια την καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση, κάτοχο έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, και,

-του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με συντονιστή τον καθηγητή και πρόεδρο Γεώργιο Πλειό.

«H εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του Πανεπιστημίου αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο» τονίζει ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Όπως σημειώνει, «η στρατηγική αυτή στοχεύει στην προώθηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου και την ανάδειξη της διεθνούς φυσιογνωμίας του.

Το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα Πανεπιστημίων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσμίως, με στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας των φοιτητών, του ακαδημαϊκού προσωπικού, των ερευνητών και του λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του.

Η προώθηση διαπανεπιστημιακών συνεργασιών μέσω Διεθνών Συμφωνιών Συνεργασίας δίνει τη δυνατότητα σε μέλη Δ.Ε.Π. του ΕΚΠΑ να συνεργαστούν αποτελεσματικά με μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Πανεπιστημίων με σκοπό την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών και προγραμμάτων προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας, την οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων (ημερίδων, συμποσίων, συνεδρίων, κ.ά.) και τη συμμετοχή σε διδακτικές δραστηριότητες και διαλέξεις που συμβάλλουν στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης».

Η πρώτη από αυτές τις κοινές δράσεις είναι ένα Θερινό Σχολείο τριών εβδομάδων, το οποίο θα λειτουργήσει τον Ιούλιο 2022.

Με ένα πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκε από δυο πανεπιστήμια, το Θερινό Σχολείο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη γνώση αλλά και εμπειρία πεδίου στην Αθήνα, στο Ναύπλιο (με την συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard) και στην Λέσβο.

Η επιλογή των μετεχόντων γίνεται από τα δυο πανεπιστήμια αλλά το θερινό σχολείο θα είναι ανοικτό και σε φοιτητές και νέους ερευνητές υψηλών προδιαγραφών από άλλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο ενώ σημειώνεται ήδη προθυμία ενίσχυσης και συμμετοχής από ικανό αριθμό θεσμών, ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η παρουσίαση του Θερινού Σχολείου θα γίνει σήμερα Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 στις 16.00 ενώπιον της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως και του πρέσβη των ΗΠΑ την Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pryatt.

Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, θα υπογραφεί και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δυο πανεπιστημίων από τον καθηγητή κ. Α-.Μ. Δημόπουλο, Πρύτανη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την καθηγήτρια Jane J. Kim, Dean for Academic Affairs at the Harvard T.H. Chan School of Public Health και K.T. Li Professor of Health Economics in the Department of Health Policy and Management and the Center for Health Decision Science.  

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε