Uncategorized

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας, και ειδικότερα την αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα υποψήφια άτομα.

“Η κατάργηση αυτής της πρόβλεψης και ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αποτελούν για χρόνια αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και δική μας.

Με την υπογραφή της Υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου του νέου εντύπου αιμοδοσίας, καταργείται ο αναχρονιστικός οριζόντιος αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων (gay) και αμφιφυλόφιλων (bisexual) ατόμων.

Αποκλειόταν όποιο άτομο “είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977”:

Η περιβόητη διατύπωση που τώρα καταργείται εμμέσως παρουσίαζε τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις, και μάλιστα “έστω και μία […] από το 1977” ως κάτι το οποίο διαχρονικά μεταβάλλει ένα άτομο από χαμηλού-ρίσκου σε δια βίου πιθανώς μεταδοτικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

H ιστορική καθυστέρηση στην επανεξέταση των σχετικών περιορισμών σε διάφορες χώρες φωτογραφίζει έναν ηθικό πανικό σε σχέση με την ομοφυλοφιλία και χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε πως η χώρα μας δεν είναι πλέον μία από αυτές.

Σημειώνουμε, ακόμη, πως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ως επιστημονικός/διοικητικός φορέας της ιατρικής των μεταγγίσεων  στην Ελλάδα ελέγχει κάθε μονάδα αίματος για HIV, Hπατίτιδα B, Hπατίτιδα C, HTLV (Τ-λεμφοτρόπος ιός τύπου 1) και Σύφιλη εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας μεταγγίσεις.

Σχετικά με το νέο έντυπο, κρίνουμε πως ο χρονικός περιορισμός των 12 μηνών από τη συμπεριφορά υψηλού κινδύνου αποτελεί μία επιφυλακτική προσέγγιση καθώς π.χ. η περίοδος ανάμεσα στην πιθανή έκθεση στον ιό του HIV και της δυνατότητας εντοπισμού του στο αίμα με μοριακό έλεγχο συνήθως δεν ξεπερνάει τις 10-33 μέρες.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα πως η καταλληλότητα των αιμοδοτών/τριών οφείλει να στηρίζεται στην αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών και τα περιστατικά υψηλού κινδύνου μέσα στο μικρό αυτό χρονικό περιθώριο ρίσκου – σε αυτά που ένα άτομο “κάνει” και όχι “είναι.”

Περαιτέρω, ο οριζόντιος αποκλεισμός ατόμων από την αιμοδοσία βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και όχι βάσει της σεξουαλικής ή άλλης συμπεριφοράς όχι μόνο στιγμάτιζε ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως ο ιός του ΗΙV αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, κι απέτρεπε τον ευρύτερο πληθυσμό να αξιολογήσει το ρίσκο πριν την αιμοδοσία αλλά και εμμέσως να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης και να εξετάζεται τακτικά.

Ο εκσυγχρονισμός του εντύπου δεν έχει μόνο συμβολική κι ουσιαστική σημασία για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και για τις ανάγκες του συστήματος αιμοδοσίας και των ασθενών που εξυπηρετούνται από αυτές.

Τέλος, θέλουμε να σημειώσουμε πως δυστυχώς το λανθασμένο σκεπτικό πίσω από τον αποκλεισμό δεν απαντάται μόνο στο παλιό έντυπο αιμοδοσίας αλλά και σε σχολικά εγχειρίδια (βλ. “Υγιεινή Μικροβιολογία” της Γ Λυκείου των Ε.Π.Α.Λ) όπου η “Διάδοση της ομοφυλοφιλίας” περιγράφεται ως παράγοντας συχνότητας των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων κι επιχειρείται και πάλι η ταύτιση του ρίσκου μετάδοσης με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Με αφορμή τη θετική εξέλιξη σχετικά με το έντυπο αιμοδοσίας, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για την αναθεώρησή τους”, καταλήγει σε ανακοίνωσή της η Θετική Φωνή.

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε