Uncategorized

Τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Στο πλαίσιο της επίσημης διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μετέβη στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου στο πλαίσιο ειδικής  τελετής τοποθετήθηκε η προτομή του Ιπποκράτη, η οποία είναι δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη.

Παράλληλα, φυτεύτηκε στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής ένας πλάτανος, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς σύμφωνα με το μύθο κάτω από έναν πλάτανο ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του στην Κω.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και του Προέδρου του Γ. Πατούλη, η οποία ξεκίνησε με την πρώτη τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, όπου δίδαξε και πέθανε ο Ιπποκράτης και θα πραγματοποιηθεί σε 35 Ιατρικές Σχολές σε όλο τον κόσμο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία: του Υπουργού Υγείας Μ. Χατζηπαντέλα, του Αριστοτέλη Παυλίδη Προέδρου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω και  πρώην Υπουργού, του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Α. Ευσταθίου, του Προέδρου του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Χ. Χατζηκυπριανού, του Γ. Γραμματέα του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Α. Πολυδώρου, της κ. E. Johnson, Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, καθηγητών και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής.

Χαιρετίζοντας την τελετή σε ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, ο κ. Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής έχουμε αναλάβει τη δρομολόγηση  σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών που υπηρετούν το ιδεώδες της αναβίωσης και διάδοσης της Ιπποκρατικής Σκέψης και Ηθικής ανά τον κόσμο, με στόχο τη διάδοση της Ιπποκρατικής Σκέψης ανά τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πνεύμα της δυναμικής διεθνούς καθιέρωσης της Ημέρας Ιπποκρατείου Σκέψεως, που εξ αρχής αποτέλεσε στόχο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου και η οποία υποστηρίζεται από τον ΙΣΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να θεσπιστεί, εντός και εκτός Ελλάδος επίσημη ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Ιπποκράτειο σκέψη, σε νοσοκομεία, δομές υγείας, Ιατρικές Σχολές αλλά και στην σχολική εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών με έγγραφο του προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να καθιερωθεί η 4η Σεπτεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τον Ιπποκράτη», ώστε να φωτίσει στο νου των γιατρών και της κοινής γνώμης  του κόσμου την αρχαία και πολύτιμη γνώση μας στην ιατρική επιστήμη, και την Ελληνική της πατρότητα.

Ειδικά τώρα που όλος ο πλανήτης βιώνει μία σημαντική υγειονομική κρίση η Ιπποκρατική Σκέψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Πιστεύουμε λοιπόν βαθύτατα, ότι είναι καίρια η στιγμή για να επιστρατευθεί δημιουργικά το κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών σε κάθε γωνιά της γης ώστε να προβάλλουμε με υψηλή επιστημονικότητα την αξία του Ιπποκρατείου πνεύματος».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

«Νιώθουμε δέος και βαθιά συγκίνηση που βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο, όπου αναπαύονται όλοι αυτοί οι ηρωικοί αγωνιστές που θυσιάστηκαν, με στόχο την Ελευθερία της Κύπρου.

Χρέος και καθήκον μας είναι ως φόρος τιμής στη μνήμη τους να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πίστη και συνέπεια για να δοθεί επιτέλους  μία λύση στο Κυπριακό Ζήτημα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο Γ. Πατούλης.

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε