Uncategorized

Τι μας κάνει… ανθρώπους;

Η απάντηση στο ερώτημα ” τι μας κάνει… ανθρώπους”, ίσως βρίσκεται σε αλληλουχία του DNA μας που δεν κωδικοποιεί πρωτεΐνες.

Το DNA μας είναι πολύ παρόμοιο με αυτό του χιμπατζή, ο οποίος εξελικτικά είναι ο πιο κοντινός φυλογενετικά συγγενής μας.

Περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια χρόνια πριν, οι εξελικτικοί μας δρόμοι χωρίστηκαν, οδηγώντας στον χιμπατζή του σήμερα και τον Homo sapiens, στον ανατομικά σύγχρονο άνθρωπο του 21ου αιώνα.

Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, βρήκαν ότι μια αλληλουχία βάσεων του DNA που δεν κωδικοποιεί, είναι αυτή που κάνει τον άνθρωπο… άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη περιοχή του DNA, που ονομάζεται ZNF558, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των μοναδικών διανοητικών δεξιοτήτων που χαρακτηρίζουν τα μέλη του ανθρώπινου είδους και τα διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα ανώτερα πρωτεύοντα.

Οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν ένα μέρος του DNA τους με διαφορετικούς τρόπους, το οποίο φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μας.

Ο ανθρώπινος μπροστινός εγκέφαλος έχει επεκταθεί σε μέγεθος και πολυπλοκότητα, σε σύγκριση με τον εγκέφαλο των χιμπατζήδων -παρά τις περιορισμένες αλλαγές στα γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες-, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης είναι ένας σημαντικός παράγοντας εξέλιξης του εγκεφάλου μας.

Ερευνητές σε δημοσίευμά τους στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell, αναφέρουν ότι  εντόπισαν έναν μεταγραφικό παράγοντα KRAB-ZFP, τον ZNF558, ο οποίος εκφράζεται σε νευρικά βλαστικά κύτταρα ανθρώπου αλλά όχι χιμπατζή.

Ο μεταγραφικός παράγοντας ZNF558 εξελίχθηκε ως καταστολέας των μεταθετόνιων LINE-1 αλλά έχει επιλεγεί για τη ρύθμιση ενός μόνο στόχου, του γονιδίου SPATA18.

Ο παράγοντας ZNF558 παίζει ρόλο στη μιτοχονδριακή ομοιόσταση και τα πειράματα απώλειας λειτουργίας σε εγκεφαλικά οργανοειδή, υποδηλώνουν ότι ο ZNF558 επηρεάζει τον αναπτυξιακό χρόνο κατά την πρώιμη ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η έκφραση του ZNF558 ελέγχεται από το μέγεθος μιας διαδοχικής επανάληψης μεταβλητού αριθμού που είναι μεγαλύτερη στους χιμπατζήδες σε σύγκριση με τους ανθρώπους, και μεταβλητή στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Έτσι, αυτή η εργασία παρέχει μηχανιστική εικόνα για το πώς μια δομική παραλλαγή που λειτουργεί με cis διάταξη δημιουργεί ένα ρυθμιστικό δίκτυο που επηρεάζει την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Πηγή: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης – Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Α. Π Θ.

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε