Uncategorized

Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο καθηγητής του Yale Ν. Χρηστάκης

Επίτιμο διδάκτορα αναγόρευσε το ΕΚΠΑ τον διακεκριμένο κοινωνιολόγο και ιατρό, Νικόλαο Χρηστάκη, καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης στο Πανεπιστήμιο Yale στις Η.Π.Α.

Για έναν πρωτοπόρο ερευνητή και διανοητή έκανε λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Η αναγόρευση ως  επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών ήρθε ως αναγνώριση της προσφοράς του «στην επιστήμη των δικτύων και τη βιοεπιστήμη, ενώ περιλαμβάνει επίσης την εξελικτική βιολογία, την κοινωνιοβιολογία, τη γενετική της συμπεριφοράς, την επιδημιολογία, τη δημογραφία και την κοινωνιολογία», όπως επεσήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος.

 Την σημασία του έργου του υπογράμμισε στην προσφώνησή του ο πρύτανης τονίζοντας την «άμεση ή έμμεση σχέση με πολλά πεδία της οικονομικής επιστήμης, είτε πρόκειται για συμπεριφορική και πειραματική οικονομική, εξελικτική οικονομική των θεσμών και νόρμες συμπεριφοράς, είτε για οικονομικά των κοινωνικών δικτύων, οικονομικά της υγείας και οικονομική ιστορία».

Ο κ. Δημόπουλος  χαρακτήρισε τον καθηγητή κ. Χρηστάκη πρωτοπόρο ερευνητή και διανοητή, με αναφορές στην μια πολυσχιδή προσωπικότητα του.

Αναλυτικά, το έργο και την προσωπικότητα του παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Ανδρέας Παπανδρέου.

«Ο Νίκολας Χρηστάκης είναι ένας σπάνιος πολυμαθής ακαδημαϊκός με επιστημονικό υπόβαθρο και σταδιοδρομία.

Οι επιστήμονες συνήθως επικεντρώνονται σε ένα μικρό κομμάτι του επιστημονικού τους πεδίου.

Οι εξελιξιακές επιστήμες είναι από την φύση τους διεπιστημονικές και ο Χρηστάκης καταφέρνει να συνδυάσει με εντυπωσιακό τρόπο την έρευνα από πολλές επιστήμες όπως την κοινωνιολογία, βιολογία, γενετική, ανθρωπολογία, οικονομική και ψυχολογία».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πανεπιστημιακή του πορεία και στην υπηρεσία του ως γιατρός, ιδιαίτερα «για την έρευνα του στα κοινωνικά δίκτυα και στους κοινωνικοοικονομικούς, βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες της συμπεριφοράς, της υγείας και της μακροζωίας».

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο χάρισμά του να  “μοιράζεται τις γνώσεις του με το ευρύτερο κοινό.

Τα βιβλία του είναι πάντα ευανάγνωστα και συναρπαστικά».

Τα κείμενα του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος ανέγνωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών καθηγητής Στυλιανός Κώτσιος.

Την περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ολοκλήρωσε ο καθηγητής Νικόλαος Ηρειώτης.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου καθηγητή Νίκολας Χρηστάκη  με τίτλο «The Evolutionary Origins of Social Order — in Good Times and Bad Times»

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε