Uncategorized

Μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, από την άνοιξη του 2020, η χώρα μας διέρχεται μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας SARS-Cov-2 (COVID-19).

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού βρέθηκε στην “πρώτη γραμμή”, τόσο με το έργο των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων αναφοράς, όσο και με το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο πολλών μελών του, καθώς και με τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημιακών μας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και σε άλλες Επιτροπές.

Παράλληλα, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και τη διάλυση μύθων και “πλαστών” ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.

Όλη αυτή την περίοδο το βασικό μέλημά μας ήταν να συνεχίσει το Πανεπιστήμιό μας αδιαλείπτως το έργο του ως προς την άρτια μετάδοση της γνώσης, την πρωτοποριακή έρευνα για την παραγωγή νέας γνώσης και την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας Παιδείας και Υγείας προς την Πολιτεία και την Κοινωνία.

Τα μέλη του ΕΚΠΑ κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία και με εναλλακτικές μεθόδους να ανταποκριθούν στους παραπάνω στόχους.

Το Ίδρυμά μας θα συνεχίσει με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες δράσεις να προσφέρει  σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με αυτή τη λογική προχωρήσαμε ήδη από τον Ιούλιο στη δημιουργία ενός ειδικού σποτ (https://hub.uoa.gr/spot-ekpa-vaccination/) σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα και με το πνεύμα της απόφασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Το μήνυμά μάς για το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι σαφές: Βγαίνουμε έξω σήμερα, ερχόμαστε πιο κοντά με ασφάλεια και αφήνουμε τον κορωνοϊό στο χθες! Εμβολιαζόμαστε όλοι και όλες τώρα! Είναι στο “χέρι” μας!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανταπόκριση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ για μαζικό εμβολιασμό ήταν θετική.

Λιγότερο από 20% των φοιτητών μας δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό ενώ τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μικρότερα για τους Καθηγητές και το Οργανικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων μας στο φυσικό μας χώρο, εναρμονιζόμενοι και με τις πρακτικές όλων των μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Μετά από 3 εξάμηνα, όπου η εκπαίδευση ήταν σχεδόν αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το τρέχον εξάμηνο πρέπει να γίνει δια ζώσης και είναι «στο χέρι μας» η πραγματοποίησή του.

Γιατί θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο Πανεπιστήμιο δια ζώσης, σε γεμάτα αμφιθέατρα, σε πρακτικές, σε ασκήσεις, σε Εργαστηριακά και Κλινικά μαθήματα, καθώς και σε φοιτητικές εκδηλώσεις.

Με ασφάλεια και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όμως, και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας, τους συμφοιτητές μας, τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες.

Το Πανεπιστήμιό μας, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας, εισέρχεται στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με σύνεση και μεθοδικότητα αλλά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τις δυνατότητες παρέμβασης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποδεικνύεται ολοένα και πιο καθαρά ότι αποτελεί στέρεο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική προσφορά”. 

Uncategorized

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού