Uncategorized

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

Μπορεί τα διαβατήρια εμβολιασμού να διευκολύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγουν και πόσο καλά τα προστατεύουν.
Σύμφωνα με τον Tony Anscombe, τον επικεφαλής για την ενημέρωση κοινού σε θέματα ασφάλειας στην παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, να τι πρέπει να γνωρίζουμε:

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, η τεχνολογία έχει μεν βρεθεί στο επίκεντρο, όχι όμως χωρίς να παρουσιάζει μερικά ζητήματα και προκλήσεις.

Οι εφαρμογές, παραδείγματος χάρη, που χρησιμοποιούνται για να αποδείξει κάποιος ότι έχει εμβολιαστεί ή για να επικυρώσει αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων, είναι από τις τελευταίες στη μεγάλη λίστα των τεχνολογιών που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι οποίες εντείνουν την ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.

Και ενώ πολλές Αρχές απέφευγαν να εφαρμόσουν απαιτήσεις εμβολιασμού για την επιστροφή στην κανονικότητα – όπως το να δειπνήσουμε σε εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου ή να παρακολουθήσουμε μια συναυλία ή μια παράσταση – καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραλλαγή Delta τις αναγκάζει να αναθεωρήσουν.

Καθώς χώρες, πολιτείες, και πόλεις επιστρέφουν σιγά σιγά στην καθημερινότητα και επιτρέπουν μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, συχνά απαιτούν απόδειξη είτε εμβολιασμού είτε αρνητικής διαγνωστικής εξέτασης COVID-19 (ή και των δύο).

Η ανάγκη για διαβατήρια εμβολιασμού αυξάνεται και έχει δύο διακριτά στοιχεία:

-το πρώτο είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και,

-το δεύτερο το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για να εξασφαλιστεί η επιθυμητή λειτουργικότητα.

Όποια λύση και αν προσφέρει η κυβέρνηση, η πολιτεία ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να προσφέρει εξ ορισμού ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, ενώ παράλληλα αυτή η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσα δεδομένα ώστε να είναι βέβαιο ότι είστε το άτομο που έκανε το εμβόλιο ή το τεστ.

Σύμφωνα με τον Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της ESET, μερικά από τα χαρακτηριστικά που προτείνει να λάβετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού είναι τα εξής:

  1. Για να δημιουργήσει κάποιος διαβατήριο Covid απαιτούνται μόνο κάποια βασικά δεδομένα: όνομα, ημερομηνία γέννησης και ημερομηνία εμβολιασμού. Αυτά τα δεδομένα επαρκούν για να επικυρώσουν ότι έγινε ο εμβολιασμός και, αν χρειάζεται, για να γίνει διασταύρωση της ταυτοποίησης του κατόχου με κάποια άλλο έγγραφο όπως η άδεια οδήγησης.
  2. Η επικοινωνία και όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένα.
  3. Η πολιτική απορρήτου θα πρέπει να αναφέρει τον σκοπό της εφαρμογής και ότι καμία προσωπική πληροφορία δεν κοινοποιείται σε τρίτους.
  4. Δε θεωρείται αποδεκτή καμία προσπάθεια εντοπισμού τοποθεσίας ή άσκοπη συλλογή δεδομένων, πέραν από τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η συσκευή για τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.
  5. Η εγκατάσταση εφαρμογών θα πρέπει να γίνεται μόνο από επίσημη πηγές, όπως είναι το Apple App Store ή το Google Play Store.
  6. Σε χώρες που έχουν υιοθετήσει το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ή παρόμοια νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως η CCPAοι εφαρμογές θα πρέπει να δεσμεύονται από το σχετικό κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να διασφαλίζεται ότι το υποκείμενο των δεδομένων, το άτομο, έχει την απαραίτητη προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφάλεια.

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε