Uncategorized

ΕΚΚΑ: Να γίνουμε όλοι αρωγοί στην προσπάθεια για περιορισμό της κακοποίησης ηλικιωμένων

Τη 15η Ιουνίου καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων», γεγονός το οποίο αποτελεί αφενός μια ακόμη σημαντική ευκαιρία ανάδειξης ενός παγκόσμιου προβλήματος, όπως αυτό της κακοποίησης ηλικιωμένων, αφετέρου άλλη μια εξαιρετική ευκαιρία ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών απέναντι σε αυτό, σε κάθε σύγχρονη, ανθρώπινη κοινωνία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, η «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων» αποκτά ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι η δεκαετία 2020-2030 έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως «Δεκαετία της Υγιούς Γήρανσης» (2020-2030: Decade of Healthy Aging).

Κι αυτό, ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες των κρατών και των κοινωνιών των πολιτών για την υγιή γήρανση του πληθυσμού, καθώς και μια οργανωμένη και συντονισμένη ανάληψη παγκόσμιας δράσης, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ζωής όλων των ηλικιωμένων.

«Δυστυχώς, η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά παραμένει εν πολλοίς ένα «κρυφό» κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο, για πολλούς λόγους, δεν αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση», επισημαίνεται από το ΕΚΚΑ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μόλις το 4% των περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων αναφέρεται και γίνεται γνωστό.

Η σοβαρότητα του κοινωνικού φαινομένου της κακοποίησης των ηλικιωμένων, αλλά και η δυσκολία της αποκάλυψής του σχετίζεται στενά με το γεγονός ότι οι θύτες είναι συνήθως πρόσωπα εμπιστοσύνης και φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς, όπως αναφέρεται από τον ΠΟΥ, το 90% όλων όσων κακοποιούν ηλικιωμένους είναι μέλη της οικογένειάς τους και επομένως έχουν στενή σχέση μαζί τους.

Με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων», οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι είναι σημαντικό:

-να επιδιώκουν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους,

-να μην απομονώνονται από φίλους και γνωστούς, αλλά,

-να διατηρούν την επαφή τους με το ευρύτερο συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον.

“Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα, εφόσον αντιληφθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις κακομεταχείρισης κάποιου ηλικιωμένου, να το αναφέρει άμεσα σε επαγγελματίες υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών”, υπογραμμίζει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).

Το Ε.Κ.Κ.Α., παρέχει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να ενημερωθεί, να λάβει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική αναφορικά με το θέμα της κακοποίησης ηλικιωμένων, αλλά και να αναφέρει πιθανή παραμέληση ή κακοποίηση ηλικιωμένου καλώντας την τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197», χωρίς χρέωση, σε 24ωρη βάση.

«Προκειμένου να γίνουμε όλοι αρωγοί στην προσπάθεια για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης ηλικιωμένων», καταλήγει το Ε. Κ. Κ.Α.

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε