Uncategorized

5 λόγοι (που ίσως να μην έχετε σκεφτεί) για να κάνετε φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα) τα οποία χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπεδική, Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Πνευμονολογία, Παιδιατρική, Ουρολογία κ.λπ.)

Οι περισσότεροι έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι η φυσικοθεραπεία γίνεται συνήθως μετά από ατύχημα, τραυματισμό, χειρουργείο, ή στη φάση του οξύ πόνου.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι επειδή ενισχύει την κίνηση και την σωστή στάση του σώματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να βελτιώσει την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τις δραστηριότητες που μας αρέσει να κάνουμε“, επισημαίνει ο Τριαντάφυλλος Πανταζής, Φυσικοθεραπευτής, Υποδιευθυντής Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Παρακάτω αναφέρονται 5 βασικοί λόγοι που κάνουν τη φυσικοθεραπεία χρήσιμη και απαραίτητη:

-Βελτίωση κινητικότητας, ισορροπίας και δύναμης

Ως γνωστόν ένα μεγάλο κομμάτι της φυσικοθεραπείας βασίζεται στην κίνηση.

Μέρος της δουλειάς του φυσικοθεραπευτή είναι να βρίσκει την «αιτία» και την επίδρασή της στο ανθρώπινο σώμα.

Για παράδειγμα, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ανάγκης μυϊκής ενίσχυσης των γλουτών, ενώ ο καρπιαίος πόνος και ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πληκτρολόγησης και γραφής.

Η φυσικοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της σωματικής κίνησης στις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και στο σωστό τρόπο εκγύμνασης.

Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητός ο λόγος που το σώμα αντιδρά με ένα συγκεκριμένο τρόπο και να χρησιμοποιηθεί η σωστή μέθοδος για να αντιμετωπιστεί και να διορθωθεί αυτή η αντίδραση“, αναφέρει ο κ. Πανταζής.

-Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης

Η χειρουργική επέμβαση είναι πολλές φορές αναπόφευκτη.

Παρόλα αυτά, η προεγχειρητική φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει το χρόνο αποκατάστασης και να προσφέρει καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Σε μερικούς ασθενείς βελτιώνεται η κινητικότητα και μειώνεται αρκετά ο πόνος κατά τη διάρκεια των προεγχειρητικών συνεδριών, που ενδεχομένως να αποφευχθεί το χειρουργείο.

-Αποφυγή τραυματισμού

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως κάνουν φυσικοθεραπεία μετά από κάποιο τραυματισμό.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μια μορφή προληπτικής φροντίδας.

“Κάποιοι ίσως να θέλουν να βελτιώσουν τις κινητικές τους ικανότητες για να αποκτήσουν αγωνιστικό πλεονέκτημα (αθλητές) ή κάποιοι να βελτιώσουν τη σωματική τους στάση για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Στη φυσικοθεραπεία μπορούν να διδαχθούν τρόποι σωστής διαχείρισης του σώματος και των κινήσεών του, με βάση το επίπεδο των δραστηριοτήτων του καθενός, βοηθώντας στο να αποτραπούν οι τραυματισμοί”, τονίζει ο κ. Πανταζής και αναφέρει τους 5 λόγους που πρέπει να σκεφθούμε και να κάνουμε φυσικοθεραπεία. 

-Διαχείριση της γήρανσης

Μπαίνοντας στην τρίτη ηλικία υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος της μυϊκής μάζας και δύναμης, καθιστώντας πιο δύσκολη την κίνηση και την καλή ισορροπία του σώματος.

Βασικό μέλημα για τους ηλικιωμένους, είναι η αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων, των συνδέσμων και των προβλημάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Εξίσου σημαντική, είναι η διατήρηση της μυϊκής ισχύος και ισορροπίας, καθώς και να μάθουν να κάνουν τροποποιήσεις και προσαρμογές στις καθημερινές τους δραστηριότητες (όπως να σηκωθούν από μια καρέκλα ή να ανεβοκατεβαίνουν σκαλιά).

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να κινούνται καλύτερα, με σιγουριά, λιγότερο πόνο και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού“, επισημαίνει ο κ. Πανταζής.

-Έλεγχος ασθένειας-πάθησης

Όπως προαναφέρθηκε η φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων.

Πολλοί φυσικοθεραπευτές εκπαιδεύονται και εξειδικεύονται για να βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καταστάσεις που αφορούν την καρδιά τους, το αναπνευστικό σύστημα, ακόμη και στη θεραπεία του πυελικού πόνου και δυσλειτουργίας.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, για παράδειγμα, μπορούν να επωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία, καθώς η βελτίωση της φυσικής κατάστασης βοηθά μέσω της κίνησης στην απώλεια βάρους.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ανάγκη για φάρμακα και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας γίνονται αρκετά πιο διαχειρίσιμες από ασθενείς που κάνουν φυσικοθεραπεία.

Όταν μιλάμε για φυσικοθεραπεία, το βασικό φάρμακο είναι η κίνηση, ωστόσο μερικές φορές το χειρότερο φάρμακο που μπορεί να συνταγογραφηθεί μετά τη διάγνωση μιας ασθένειας είναι η “ανάπαυση στο κρεβάτι“, καταλήγει ο κ. Πανταζής.

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε