Uncategorized

ΣΕΙΒ: Ορθολογικότερες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα νοσοκομεία

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), επεσήμανε την απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων για ορθολογικότερες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στα νοσοκομεία. 

 Σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά με τις διαδικασίες προμήθειας ιατρικών υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), κ. Γεράσιμος  Λειβαδάς αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που άπτονται του κλάδου, στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου MedTech που διοργανώθηκε από την  Ethos Media, υπό την αιγίδα του ΣΕΙΒ.

“Διατιμητήριο”: Προκαλεί στρεβλώσεις , όπως η προμήθεια “φθηνών” υλικών 

Η χρήση του Παρατηρητηρίου Τιμών ως «Διατιμητήριο», αντικαθιστά πάρα πολλές φορές τις  από τον νόμο επιβαλλόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα τις διάφορες στρεβλώσεις που προκύπτουν, όπως πχ η προμήθεια «φθηνών» υλικών που δεν ανταποκρίνονται σε απαιτούμενες ανάγκες κ. ο. κ. 

Σε ερώτημα αναφορικά με τη θέση του Συνδέσμου σχετικά με τους συγκεντρωτικούς διαγωνισμούς που προσπαθεί η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει, ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ εκφράστηκε θετικά, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως για ορισμένες κατηγορίες ιατρικών υλικών, απλών προδιαγραφών, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής συγκεντρωτικών διαγωνισμών ακόμα και σε πανελλήνια κλίμακα.

Αντιθέτως για κάποια άλλα είδη, πιο σύνθετα τεχνολογικώς,  η διαδικασία προμήθειας δεν μπορεί να ξεπερνάει το επίπεδο της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίπεδο του νοσοκομείου.

Ο κ. Γ. Λειβαδάς τόνισε επίσης την πάγια θέση του Συνδέσμου για δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών και Εθνικού Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Ειδικότερα, για το Μητρώο Προϊόντων, που είναι ήδη σε διαδικασία κατάρτισης από τον ΕΟΦ, υπενθύμισε τις θέσεις του Συνδέσμου που έχουν εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το υπό διαμόρφωση Μητρώο της Eudamed, ενσωματώνοντάς το στη νομοθεσία μας, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

Αναφορικά με την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές, ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ επεσήμανε το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ατιμολόγητων υλικών, το οποίο, παρά την αρχική επιδίωξη της Κυβέρνησης να το επιλύσει νομοθετικά (νόμοι 4623 και 4633 του 2019), δημιουργήθηκε στη συνέχεια μια νέα γενιά ατιμολόγητων υλικών που φθάνει στο επίπεδο των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Γ. Λειβαδάς, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλει το προσωπικό των μελών του Συνδέσμου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως:

“Η επαρκής κάλυψη υλικών σε όλη την επικράτεια, η  παράδοση προϊόντων αιχμής -πχ αναπνευστήρες, διαγνωστικά τεστ κ.α. -η αποτελεσματική κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών σε επίπεδο συντήρησης εξειδικευμένου εξοπλισμού, η εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού και η έγκαιρη παράδοση υλικών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τις προσπάθειες που καταβάλλει  το εξειδικευμένο  προσωπικό των μελών του ΣΕΙΒ για την, κατά κύριο λόγο, τεχνική εξυπηρέτηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, βάζοντας πολλές φορές σε ρίσκο την υγεία του, ερχόμενο σε επαφή με πιθανές μολυσματικές εστίες, με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος  Υγείας.”

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιρειών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 168 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Uncategorized

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Οι ραγάδες είναι σημάδια που εμφανίζονται όταν σπάνε οι ελαστικές ίνες του δέρματος. Συνήθως επηρεάζουν περιοχές όπως οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος, δίνοντάς τους μια αντιαισθητική εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να μειώσετε τις ραγάδες στο στήθος με φυσικό τρόπο. Η εμφάνιση αυτών των βλαβών στο δέρμα σχετίζεται με τις […]

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε