Συνέδρια

Η ασφάλεια μεταγγίσεων και μεταμοσχεύσεων στο επίκεντρο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GAPP

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη βελτίωση των διαδικασιών επεξεργασίας αίματος, ιστών και κυττάρων, με στόχο να  ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους ασθενείς που λαμβάνουν ανάλογες θεραπείες.

Το Αιματολογικό Τμήμα και η Διεύθυνση Πληροφορικής του Νοσοκομείου, μαζί με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, συνιστούν την ελληνική ομάδα συμμετοχής στην Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση GAPP (FacilitatinG of Authorization of Preparation Processes for blood, tissue and cells).

Σε συνεργασία με επιστήμονες 17 ευρωπαϊκών χωρών, μέσω της Δράσης επιχειρούν:

-την ομογενοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας αίματος,

-αιμοποιητικών προγονικών κυττάρων από το μυελό και το ομφαλικό αίμα, καθώς και,

-ιστών για μεταμόσχευση.

Σκοπός να αναπτυχθεί μια κοινή προσέγγιση από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας για την αξιολόγηση και έγκριση των διαδικασιών παραγωγής μοσχευμάτων:

-αίματος,

-ιστών και,

-κυττάρων, δεδομένου ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου φιλοξένησε στο αμφιθέατρό του, σε υβριδική μορφή, το Τελικό Συνέδριο Διάχυσης της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης GAPP, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022. 

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ομάδας του Νοσοκομείου, Διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος Άννα Κιουμή, «η επιστημονική συνεργασία αποσκοπεί στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών για τον ορισμό κριτηρίων ποιότητας στη διαδικασία προετοιμασίας του αίματος, των ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων, οι οποίες αφορούν στην αδειοδότηση, συλλογή, επεξεργασία, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή του αίματος, ιστών και κυττάρων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα αποτελέσουν τον οδηγό ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη εναρμόνιση στα κράτη-μέλη και κάθε χώρα να έχει κοινές προσεγγίσεις για τον ασθενή».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελένη Παπαδάκη, τόνισε ότι «η τεχνογνωσία μεταβάλλεται γρήγορα και είναι σημαντικό οι αλλαγές να γνωστοποιούνται στην Πολιτεία, ώστε να τις αδειοδοτεί για να υπάρχουν κανόνες και να εξαλειφθούν οι ανισότητες για τους ασθενείς.

Η επιστημονική συνεργασία έχει ήδη συμβάλει στην προαγωγή της γνώσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη διάδοση των δράσεων θα ωφεληθούν οι ασθενείς,  ανεξαρτήτως από τη χώρα όπου νοσηλεύονται».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Μιχάλης Καραβιώτης, ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη τη μελλοντική στήριξη ανάλογων δράσεων, με επίκεντρο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Η Δράση GAPP, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Υγείας ΕΕ, ξεκίνησε το Μάιο του 2018 και διαρκεί 45 μήνες.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού