Συνέδρια

Ημερίδα ΙΣΑ: «Σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας COVID-19: Που είμαστε και που πάμε…»

Tα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης, καθώς και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, παρουσίασαν έγκριτοι επιστήμονες σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας COVID-19: πού είμαστε και πού πάμε…», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης και ο πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θ. Ζαούτης.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις νέες θεραπείες που προστέθηκαν στη φαρέτρα της επιστήμης και είναι πλέον διαθέσιμες και στους Έλληνες ασθενείς.

Τονίστηκε ότι το εμβόλιο παραμένει το πλέον ισχυρό όπλο, τόσο για την προστασία του πολίτη, όσο και για την προστασία της κοινωνίας και παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που πιστοποιούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης.

Ειδικότερα, οι καθηγητές και μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Δ. Χατζηγεωργίου, Γ. Σαρόγλου και Μ. Τσολιά, τόνισαν ότι “τα εμβόλια έχουν γίνει σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους στη σοβαρή νόσηση ακόμα και απέναντι στο στέλεχος Όμικρον, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά”.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για το post covid σύνδρομο και τονίστηκε η ανάγκη παρακολούθησης των ασθενών που νόσησαν και οργάνωσης τέτοιων δομών, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ομιλητές στην ανάγκη οργάνωσης ενός ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί βασικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση της χώρας, τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους, όπως τονίστηκε.

Την ανάγκη συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή υγείας των πολιτών, τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έχει σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θεωρούμε ότι αποτελεί καθήκον του ιατρικού σώματος της Αττικής και των μελών μας, να αξιοποιήσουμε στα μέγιστα, πιο ενεργά και πιο «λειτουργικά» το δυναμικό μας, για την συνδρομή στην δημόσια υγεία.

Για το λόγο αυτό, πήραμε την πρωτοβουλία συγκρότησης του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ασθενής με COVID-19 λοίμωξη τα πρώτα 24ωρα, που είναι κρίσιμα για την αποτροπή των επιπλοκών.

Οι πολίτες της Αττικής, της μεγαλύτερης μητροπολιτικής Περιφέρειας της χώρας, δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε άμεση ιατρική καθοδήγηση, στο πλαίσιο της γειτονιάς τους, σε κάθε σημείο της Αθήνας και του Πειραιά.

Και οφείλουμε να τους το παράσχουμε», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού