Συνέδρια

Περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι παρακολούθησαν διαδικτυακά το 6ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για το ελληνικό φαρμακείο σήμερα, καθώς και ο ρόλος του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2020.

Το συνέδριο διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουτσούκης,

Την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο, με θέμα «Κάθε ανάσα έχει αξία στον χώρο του φαρμακείου:  Αναγνώριση, διαχείριση και υποστήριξη ασθενούς με αναπνευστικά προβλήματα», έκανε η κυρία Αθηνά Κουκουφλή, φαρμακοποιός ΑΠΘ, ΜBA – TQM, ΠΑ.ΠΕΙ, μέλος επιστημονικής επιτροπής του Φ.Σ. Λάρισας.

«Η λήψη ιστορικού, η αναγνώριση των συμπτωμάτων του ασθενούς, η εκτίμηση της κατάστασής του, η παραπομπή σε ειδικό ιατρό και η πρόταση συμπτωματικής αγωγής από τον φαρμακοποιό συνθέτουν όλα μαζί τον απαιτητικό του ρόλο», όπως επισήμανε η κυρία Κουκουφλή.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στον ρόλο του φαρμακοποιού ως προς την εκπαίδευση του ασθενούς σε σχέση με την αγωγή του, καθώς και ως προς την ψυχολογική του υποστήριξη και τη συμμόρφωσή του, ενώ στο τέλος δόθηκε έμφαση και στον ρόλο του στη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την πανδημία COVID-19.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στα θέματα που παρουσιάστηκαν:

Το φαρμακείο σήμερα: ευκαιρίες και προκλήσεις

Κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του φαρμακείου σήμερα, που πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε χρόνο στο Πανθεσσαλικό Συνέδριο, έλαβε χώρα η πλήρης εισήγηση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κυρίου Απόστολου Βαλτά, ο οποίος τοποθετήθηκε για τα θέματα του κλάδου και το μέλλον των φαρμακείων, σε μια συζήτηση με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κ.κ.: Κώστα Ματσιόλη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Δημήτρη Αναστασίου, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων, Δημήτρη Γαγάτση, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας και Θάνο Κουτσούκη,πρόεδρο του διοργανωτή Συλλόγου της Λάρισας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Έρευνας για τα φαρμακεία, η οποία διεξήχθη με αφορμή το Συνέδριο και στην οποία συμμετείχαν όσοι εκ των φαρμακοποιών επιθυμούσαν.

Η έρευνα που διεξήχθη για πρώτη φορά, και μάλιστα με τόσο μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, δίνει την ευκαιρία στα θεσμικά όργανα του κλάδου για την εξαγωγή ιδιαιτέρως χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς κατέγραψε τις σκέψεις και τις ανησυχίες των φαρμακοποιών.

Παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης ανάφερε ότι «οι φαρμακοποιοί ζητάνε:

-τη θεσμοθέτηση των υπηρεσιών

-τη δίκαιη αντιμετώπιση από την Πολιτεία στο θέμα της αναγνώρισης και της αμοιβής τους.

-ανθρώπινο ωράριο.

-να απαλλαγούν επιτέλους από την αδικαιολόγητη γραφειοκρατία.

-να μην ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις.

-να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες ανάπτυξη των e-shop.

-πιο έντονη προσπάθεια εκ μέρους των θεσμικών μας οργάνων στην επιμόρφωση και μάλιστα σε συγκεκριμένους τομείς.

Ακόμη, ανησυχούν για όσα έχουν συμβεί και για το γεγονός ότι το επάγγελμα παραμένει ανοχύρωτο με τις τόσες πολλές θεσμικές ήττες του παρελθόντος και είναι σε γενικές γραμμές θετικά κείμενοι σε μεταξύ τους συνενώσεις και συμπράξεις».

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ και των τοπικών Συλλόγων κατάφεραν να αναπτύξουν πλήρως τις θέσεις τους για τα παραπάνω, αλλά και για αρκετά ακόμη θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι:

-τα ΦΥΚ,

-τα εμβόλια για την COVID-19 που αναμένονται

-η συνταγογράφηση και οι κανόνες ελέγχου

-η λειτουργία του ΠΦΣ και οι σχέσεις του με την Πολιτεία

-οι επιπτώσεις της πανδημίας στα φαρμακεία

-οι καταστροφικές πλημμύρες στον νομό Καρδίτσας

-οι κανόνες δεοντολογίας και η ανάγκη ψήφισης επικαιροποιημένου κώδικα κ.τ.λ..

Τέλος, οι σύνεδροι μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας υπέβαλαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχοντας για πρώτη φορά σε τόσο μαζικό βαθμό και με τέτοια αμεσότητα, την ευκαιρία να λάβουν πλήρεις απαντήσεις από τον πλέον αρμόδιο πάνω σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

Συμπράξεις φαρμακείων – Μια καινούργια προοπτική για τον κλάδο μας

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά παρουσίαση της μελέτης του ΦΣΦ σχετικά με τις συμπράξεις φαρμακείων.

Στην εν λόγω παρουσίαση ο κ. Αθανάσιος Γουβάλας, φαρμακοποιός Φθιώτιδας, εκλέκτορας του ΠΦΣ και μέλος της επιτροπής μελέτης του ΠΦΣ για τις συμπράξεις φαρμακείων, παρέθεσε τα αποτελέσματα της 10μηνης κοινής προσπάθειας της επιτροπής φαρμακοποιών που συστήθηκε από τον ΠΦΣ, του νομικού συμβούλου του ΠΦΣ και της εταιρείας συμβούλων Deloitte.

Η παρουσίαση αποτελούνταν από τέσσερα μέρη:

-Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης:

Εξετάστηκαν η πορεία και η ανταγωνιστικότητα των φαρμακείων στη φαρμακευτική αγορά της χώρας, που δημιουργούν την ανάγκη προώθησης εγχειρήματος συμπράξεων και θέσπισης κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου

Αναγνώριση ωφελειών:

Οι συνέργειες από τις συμπράξεις μεταξύ φαρμακείων συνίστανται σε διευρυμένες δυνατότητες επίτευξης οικονομιών κλίμακας, εμπορικής ανάπτυξης, βελτίωσης χρηματοδότησης, καθώς και δημιουργία ωφελειών σε σχέση με την ποιότητα ζωής και εργασίας.

 Σενάρια συμπράξεων: Αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 3 διαφορετικών σεναρίων συμπράξεων, καθώς και μιας μελέτης περίπτωσης μεταξύ φαρμακείων.

Ειδικά θέματα σύστασης και λειτουργίας: Αναλύθηκαν συνοπτικά οι βασικές αρχές της πρότασης νομοθετικής ρύθμισης της «Εταιρείας Εκμεταλλεύσεως Φαρμακείου Ειδικού Τύπου».

Στρογγυλό τραπέζι για τις λοιμώξεις και τα αναπνευστικά προβλήματα σε παιδιά

Στο στρογγυλό τραπέζι που συντόνισε ο κ. Ιωάννης Ν. Τσανάκας, oμότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ παρουσιάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

Στο ερώτημα «Αναπνευστικές λοιμώξεις: Πότε υποπτευόμαστε τον κορωνοϊό;»

απάντησε μέσα από την ομιλία του ο κ. Φώτιος Κυρβασίλης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ.

«Η χρήση της μάσκας για την προφύλαξη από τις αναπνευστικές ιώσεις στην κοινότητα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας, κ. Εμμανουήλ Αλεξόπουλος, τονίζοντας πως «Οι μάσκες είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την αποφυγή της μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού. 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα είδη της μάσκας, τον διαφορετικό βαθμό προστασίας που παρέχουν και τον σωστό τρόπο χρήσης της.

Στην τελευταία ομιλία του στρογγυλού τραπεζιού, η κυρία Ελπίς Χατζηαγόρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, αναφέρθηκε στο άσθμα στην εποχή του κορωνοϊού.

«Το ποσοστό των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία λόγω COVID-19 είναι περίπου 6% και πολλά από αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Το άσθμα δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την κλινική έκφραση της COVID-19.

Ιδιαίτερα, τα παιδιά με ήπιο ή καλά ελεγχόμενο βρογχικό άσθμα δε θεωρούνται ευπαθής ομάδα.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας βελτιώθηκε ο έλεγχος του άσθματος

Δημόσια Υγεία και προστασία των ασθενών με προβλήματα υγείας

«Στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου το 2/3 των δαπανών για την υγεία δαπανάται στο 5-10% των ασθενών, μια ομάδα υψηλών αναγκών και υψηλού κόστους που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά χρόνιων παθήσεων, πολυνοσηρότητας και επιπλοκών» επισήμανε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο LondonSchool of Economics.

Ανέφερε τα χαρακτηριστικά επιρρέπειας που καθιστούν τη φροντίδα αναποτελεσματική και ανεπαρκή και επισήμανε πως σε ό,τι αφορά το μέλλον του ελληνικού Συστήματος Υγείας καθοριστικοί παράγοντες είναι:

ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας

ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών

ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

η δημόσια υγεία και πρόληψη

η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

τα σύγχρονα νοσοκομεία

η εκπαίδευση

Αναφερόμενος δε στον ρόλο των φαρμακείων της κοινότητας στην ΠΦΥ, εστίασε την ανάλυσή του στα παρακάτω σημεία:

-Πρόληψη, προσυμπτωματικός έλεγχος, διαχείριση χρονίων νοσημάτων

-Εμβολιασμοί στα φαρμακεία

-Συνταγογράφηση

-Συµµόρφωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή

-Βάσεις δεδομένων

-Αποζημίωση Φαρμακοποιών

Κορωνοϊός, ευπαθείς ομάδες και υποκείμενα νοσήματα

«Για τους 100 ανθρώπους που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, οι περίπου 90 θα το περάσουν στο σπίτι, χωρίς συμπτώματα ή με ήπια συμπτώματα, οι υπόλοιποι 10 θα χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο και μπορεί 1 από αυτούς να διασωληνωθεί», επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στοΤμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια για το πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε τη βαρύτητα της πανδημίας, ο καθηγητής τόνισε πως η εκτίμηση εξαρτάται από τα παρακάτω στοιχεία, έχοντας το καθένα διαφορετική βαρύτητα:

ο αριθμός των κρουσμάτων (μολύνσεις)

ο αριθμός των νοσηλευομένων

ο αριθμός των διασωληνωμένων

οι θάνατοι από κορωνοϊό

το σύνολο των θανάτων

οι οικονομικές συνέπειες

Στη συνέχεια ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε πως αυτό που φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι η γήρανση.

Μελέτες δείχνουν πως ,συγκρίνοντας έναν άνθρωπο 75 ετών με έναν άλλο 30 ετών, ο 75χρονος έχει χάσει:

– 8% από την εγκεφαλική του ουσία

– 16% από τον μεταβολισμό του

– 30% από την κάθαρση των νεφρών του

– και πολύ περισσότερο, ιδιαίτερα αν είναι καπνιστής, από τη μέγιστη αναπνευστική ικανότητα.

Αυτοάνοσα νοσήματα που οδηγούν σε διάμεση πνευμονοπάθεια – πρωτόκολλα κορτιζόνης

Ο κ. Δημήτριος Μπόγδανος, καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, διευθυντής Κλινικής, Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Γεν. Νοσοκομείο Λάρισας, Professor of Medicine (xVis). King’sCollegeLondonMedicalSchool, αναφέρθηκε στα αυτοάνοσα νοσήματα

Θέματα που συζητήθηκαν:

Διακοπή καπνίσματος

Λοιμώξεις του αναπνευστικού στον χώρο του φαρμακείου. Από τα εμβόλια στα δισκία και τα εισπνεόμενα

.Ο ρόλος της φυτοθεραπείας στην αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος

Η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην αγορά φαρμάκων

Συσχέτιση διατροφής – αναπνευστικών νοσημάτων

Παρουσίαση του νέου προγράμματος διαχείρισης φαρμακείου Euromedica TWO

Μεγάλος χορηγός: FITO+

Χορηγοί Επικοινωνίας:

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ, ALL ABOUT HEALTH, DAILYPHARMANEWS,
HEALTHPHARMA, HEALTHWEB, ΙΑΤRΟΝΕT, ONMED, PHARMACORNER

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε