Σεξ

Γυναικεία ορμόνη του σεξ: Ποιες λειτουργίες ελέγχει

Μία ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιου του Liege στο Βέλγιο και το Πανεπιστήμιο Boehm at Saarland στη Γερμανία έφερε στο φως μια ένα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος ελέγχει το σεξ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέσω μελέτης σε ποντίκια ότι ένα υποσύνολο των νευρώνων στον υποθάλαμο, ενεργοποιεί τόσο την έλξη προς το άλλο φύλο όσο και την σεξουαλική συμπεριφορά μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών.
Χρησιμοποιώντας θηλυκά ποντίκια ως πρότυπα, βρέθηκε πως αυτό που διεγείρει την έλξη προς το αντίθετο φύλο και την σεξουαλική συμπεριφορά είναι μια ορμόνη, η κισπεπτίνη.
Οι φερορμόνες που εκκρίνονται από το αρσενικό ποντίκι ενεργοποιούν αυτούς τους νευρώνες του υποθαλάμου, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταδίδουν αυτό το σήμα στους νευρώνες απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης και ως αποτέλεσμα λαμβάνει χώρα η έλξη στο αντίθετο φύλο. Παράλληλα, μεταδίδουν το σήμα σε κύτταρα που παράγουν το νιτρικό οξείδιο για να προκληθεί η σεξουαλική συμπεριφορά.
Αυτή η ανακάλυψη έχει δώσει νέα δεδομένα σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα μεταφράζει σε συμπεριφορά. Σε πολλά ζώα, η σεξουαλική συμπεριφορά συγχρονίζεται με την ωορρηξία για να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη πιθανότητα γονιμοποίησης και επομένως διαιώνισης του είδους.
Μέχρι τώρα όμως, λίγα ήταν γνωστά σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος συγχρονίζει την ωορρηξία με την έλξη και το σεξ. Τώρα γνωρίζουμε ότι ένα μόνο μόριο, η κισπεπτίνη, ελέγχει όλες αυτές τις λειτουργίες μέσω διαφορετικών εγκεφαλικών κυκλωμάτων που εκτελούνται παράλληλα μεταξύ τους.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως η κισπεπτίνη ελέγχει ένα μεγάλο εύρος λειτουργικών διαδικασιών όπως την ήβη, τη γονιμότητα, την έλξη και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Η έρευνα αυτή ανοίγει νέες συναρπαστικές δυνατότητες για την θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.
Τα νέα αυτά είναι ακόμη πιο ευχάριστα για τις γυναίκες που από καιρό έχουν χάσει την ερωτική τους διάθεση καθώς η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδες για νέα, αποτελεσματικά φάρμακα για την διαταραχή της μειωμένης επιθυμίας/διέγερσης. Ίσως η κισπεπτίνη να είναι η απάντηση στο πρόβλημα πολλών γυναικών!

Σεξ

06.11.2023

Αυτό είναι το μπαχαρικό που υπόσχεται να «απογειώσει» την ερωτική σας ζωή

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα από τα μπαχαρικά που βάζουν οι μάγειρες στα πιάτα τους για να ενισχύσουν τη γεύση και τη μυρωδιά του φαγητού. Συνήθως μπαίνει στο φαγητό τριμμένο, για να μην είναι η αίσθηση περίεργη σε αυτόν που το τρώει. Στην αρχαία Ασία έχουν βρεθεί συγγράμματα που το θεωρούσαν φάρμακο για την ανδρική ανικανότητα […]

01.11.2023

Μελέτη: Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης και ότι η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της. Αυτά τα δεδομένα υποψίασαν τους ερευνητές και στράφηκαν στην πιθανή επίδραση των ορμονών αυτών στη σεξουαλική λειτουργία. Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The […]

26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε