Σεξ

Οι φοβίες που σχετίζονται με τον έρωτα: Τί προκαλούν στην ψυχική υγεία και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η ερωτοφοβία είναι περίπλοκη και πολλοί έχουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία από τις φοβίες που εντάσσονται κάτω από τον γενικό όρο ερωτοφοβία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ερωτοφοβία μπορεί να είναι καταστροφική και μπορεί να οδηγήσει κάποιον με τη διαταραχή να αποφύγει όχι μόνο τις ερωτικές σχέσεις αλλά και άλλες μορφές στενής επαφής.

Ερωτοφοβία: Οι φοβίες που προκαλούν αποστροφή από τον έρωτα

Συνουσιοφοβία (Genophobia)

Είναι ο φόβος της ερωτικής επαφής. Πολλοί άνθρωποι με συνουσιοφοβία είναι σε θέση να ξεκινήσουν ρομαντικές σχέσεις και μπορεί να απολαύσουν δραστηριότητες όπως φιλιά και αγκαλιές, αλλά φοβούνται να προχωρήσουν σε ερωτική επαφή.

Φόβος οικειότητας

Ο φόβος της οικειότητας συχνά, αν και όχι πάντα, βασίζεται σε έναν φόβο εγκατάλειψης ή το δίδυμό του, τον φόβο της καταπίεσης. Εκείνοι που φοβούνται την οικειότητα δεν φοβούνται απαραίτητα το ίδιο τον έρωτα αλλά φοβούνται τη συναισθηματική εγγύτητα που αυτό μπορεί να φέρει.

Παραφοβία (Paraphobia)

Ο φόβος της ερωτικής διαστροφής είναι από μόνη της μια περίπλοκη φοβία. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι μπορεί να διαστραφούν οι ίδιοι, ενώ άλλοι φοβούνται τις διαστροφές των άλλων. Μερικά άτομα με παραφοβία έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις που ταιριάζουν καλά στον προσωπικό τους ηθικό κώδικα, ενώ άλλοι φοβούνται ότι οποιαδήποτε μορφή οικειότητας μπορεί να εκτροχιαστεί σε κάτι διαστροφικό.

Αφηφοβία (Haphephobia)

Επίσης γνωστή και ως χειραψιφοβία (chiraptophobia), είναι ο φόβος του να σε αγγίζει κάποιος άλλος και συχνά επηρεάζει όλες τις σχέσεις, όχι μόνο τις σχέσεις ρομαντικής φύσης. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν ακόμα και την απλή φυσική επαφή από έναν συγγενή, ενώ άλλοι φοβούνται μόνο την παρατεταμένη επαφή.

Γυμνοφοβία

Ο φόβος του γυμνού είναι συχνά περίπλοκος. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να είναι γυμνοί, ενώ άλλα άτομα φοβούνται το να είναι γυμνοί οι άλλοι γύρω τους. Αυτός ο φόβος συνήθως σηματοδοτεί ζητήματα εικόνας σώματος ή συναισθηματικής ανεπάρκειας.

Φιλιφοβία (Philemaphobia)

Είναι ο φόβος του φιλιού και μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Συχνά συνδέεται με σωματικές ανησυχίες, όπως ανησυχία για κακή αναπνοή, ή ακόμη και μικροβιακή φοβία.

Ερωτοφοβία: Αντιμετώπιση

Επειδή η ερωτοφοβία είναι τόσο περίπλοκη, απαιτείται γενικά επαγγελματική θεραπεία. Οι θεραπευτές είναι εξουσιοδοτημένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουν ολοκληρώσει πρόσθετη εκπαίδευση και πιστοποίηση και πολλοί είναι η καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία ερωτικών ανησυχιών.

Ωστόσο, δεν είναι γενικά απαραίτητο να αναζητήσετε σεξουαλικό θεραπευτή, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι ικανοί να θεραπεύουν και να διαχειρίζονται την ερωτοφοβία. Η ερωτοφοβία ανταποκρίνεται γενικά καλά στη θεραπεία, αν και η σύνθετη ερωτοφοβία μπορεί να χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια για τελική επίλυση.

Επειδή η φύση του φόβου είναι τόσο προσωπική, είναι σημαντικό να βρείτε έναν θεραπευτή με τον οποίο να αισθάνεστε πραγματικά άνετα. Ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μια τεχνική που ονομάζεται γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για την αντιμετώπιση των ερωτικών δυσκολιών.

Σεξ

06.11.2023

Αυτό είναι το μπαχαρικό που υπόσχεται να «απογειώσει» την ερωτική σας ζωή

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα από τα μπαχαρικά που βάζουν οι μάγειρες στα πιάτα τους για να ενισχύσουν τη γεύση και τη μυρωδιά του φαγητού. Συνήθως μπαίνει στο φαγητό τριμμένο, για να μην είναι η αίσθηση περίεργη σε αυτόν που το τρώει. Στην αρχαία Ασία έχουν βρεθεί συγγράμματα που το θεωρούσαν φάρμακο για την ανδρική ανικανότητα […]

01.11.2023

Μελέτη: Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης και ότι η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της. Αυτά τα δεδομένα υποψίασαν τους ερευνητές και στράφηκαν στην πιθανή επίδραση των ορμονών αυτών στη σεξουαλική λειτουργία. Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The […]

26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε