Σεξ

Εθισμός στο σεξ: Πώς αντιμετωπίζεται;

Ακριβώς όπως το σεξ είναι μια απολύτως φυσιολογική και επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη, έτσι και ο εθισμός στο σεξ είναι μια πραγματική «πάθηση» που αντιμετωπίζει αρκετός κόσμος.

Μπορεί να μην υπάγεται επίσημα σε ιατρική ταξινόμηση, παρόλα αυτά ο όρος «εθισμός στο σεξ» αναφέρεται σε πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς που χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρεται στη Wikipedia, ο εθισμός στο σεξ χαρακτηρίζεται από ψυχαναγκαστική εμπλοκή σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, την οποία το υποκείμενο συνεχίζει παρά τις αρνητικές συνέπειες. Συνεπώς, δεν πρέπει να συγχέουμε τους όρους «εξαρτημένος από το σεξ» και «υψηλή σεξουαλική ορμή», καθώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Ο σεξουαλικός εθισμός δεν αναγνωρίζεται στην κοινωνία μας ως εξάρτηση, καθώς, σε κάποιες περιπτώσεις, παρουσιάζεται ως ‘προχωρημένη’ ή ‘απελευθερωμένη’ σεξουαλικότητα, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, κατακρίνεται ως ‘ανωμαλία’, που στιγματίζει και καταδικάζει τον εθισμένο ως ‘άρρωστο’.

Και οι δύο προσεγγίσεις είναι ακατάλληλες και δεν βοηθούν.

Η ψυχολόγος Dr. Ellen Hendriksen εξηγεί πως υπάρχουν έξι σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα σε μια υψηλή λίμπιντο και σε ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα σεξουαλικού εθισμού.

1. Ασυνέπεια

Αν η σεξουαλική συμπεριφορά κάποιου διαφέρει σημαντικά από τον καθημερινό τρόπο ζωής του και μάλιστα επιδρά αρνητικά σε αυτόν -επηρεάζει την αποδοτικότητα στη δουλειά του, τη σχέση του με την οικογένειά του, τον κάνει να αμελεί τις υποχρεώσεις και τους στόχους του κλπ.

2. Έλλειψη ελέγχου

Όταν οι αδυσώπητες ορμές κάποιου απαιτούν άμεση ικανοποίηση και το άτομο ενεργεί αυτόματα, χωρίς να εξετάζει τι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία του, την ασφάλειά του ή και την ίδια του τη ζωή.

3. Εξαναγκασμός

Η συμπεριφορά αυτή είναι κοινή σε πολλούς εθισμούς, και στο πλαίσιο αυτής το άτομο εμπλέκεται σε συμπεριφορές όχι για να νιώσει καλά αλλά για να νιώσει λιγότερο άσχημα και να αποφύγει τα προβλήματά του. Οι εξαρτημένοι από το σεξ δεν μπορούν να πουν όχι μπροστά σε μια ευκαιρία και νιώθουν αδύναμοι όταν δεν μπορούν να κάνουν σεξ.

4. Εξάρτηση

Ακριβώς όπως και με την εξάρτηση στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, έτσι και στο σεξ υπάρχει κάποια στιγμή που χρειάζεσαι κάτι πιο έντονο. Με την πάροδο του χρόνου οι πάσχοντες μπορεί να συμμετάσχουν σε ολοένα και πιο επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, προκειμένου να νιώσουν το ίδιο «φτιάξιμο» με αυτό της αρχής.

5. Σύγχυση

Όταν το σεξ συγχέεται με πράγματα που δεν θα έπρεπε, όπως την ευτυχία, την αυτοεκτίμηση, τη μοναξιά, το φόβο ή τη θλίψη. Το άτομο μάλιστα μπορεί να νιώθει αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον όταν νιώθει στεναχώρια ή άγχος, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό σε μια υγιή σεξουαλική συμπεριφορά.

6. Δυσλειτουργία

Ο σεξουαλικός εθισμός ξεχωρίζει από το ότι, σε αντίθεση με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, απαιτεί ένα δεύτερο άτομο προκειμένου ο πάσχων να επιδοθεί στην εξάρτησή του. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά αυτή έχει δραματικές συνέπειες για τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Θεραπεία
Σε τέτοιες περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία κρίνεται αναγκαία. Το άτομο χρειάζεται να αναγνωρίσει τη σεξουαλική δραστηριότητα σαν ένα μέρος της συναισθηματικής εγγύτητας της ασφάλειας και της αγάπης που μπορεί να του προσφέρει μία ολοκληρωμένη σχέση. Επιπλέον, σε θεραπεία ζεύγους καλό θα ήταν να απευθυνθεί το ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα, εξαιτίας της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς του ενός.

Σεξ

06.11.2023

Αυτό είναι το μπαχαρικό που υπόσχεται να «απογειώσει» την ερωτική σας ζωή

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα από τα μπαχαρικά που βάζουν οι μάγειρες στα πιάτα τους για να ενισχύσουν τη γεύση και τη μυρωδιά του φαγητού. Συνήθως μπαίνει στο φαγητό τριμμένο, για να μην είναι η αίσθηση περίεργη σε αυτόν που το τρώει. Στην αρχαία Ασία έχουν βρεθεί συγγράμματα που το θεωρούσαν φάρμακο για την ανδρική ανικανότητα […]

01.11.2023

Μελέτη: Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης και ότι η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της. Αυτά τα δεδομένα υποψίασαν τους ερευνητές και στράφηκαν στην πιθανή επίδραση των ορμονών αυτών στη σεξουαλική λειτουργία. Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The […]

26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού