Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Αλκοόλ: Γιατί αυξάνουμε την κατανάλωση σε περιόδους στρες

Τον λόγο για τον οποίο πολλοί άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ όταν θέλουν να χαλαρώσουν πιστεύουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.
 
Σε πειράματα στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες αλλάζουν το χημικό προφίλ του εγκεφάλου, αμβλύνοντας τις αντιδράσεις που φυσιολογικά θα προκαλούσε η κατανάλωση αλκοόλ και έτσι πρέπει να πίνει κανείς ολοένα περισσότερο για να χαλαρώσει.
 
Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο διότι μπορεί ακούσια να οδηγήσει σε εθισμό, προειδοποιούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
 
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρουραίους για να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στο στρες και την εθιστική χρήση αλκοόλ.
 
Τα ζώα που εκτέθηκαν σε στρες για μία ώρα, έπιναν οικειοθελώς σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νερού με αλκοόλ 15 ώρες αργότερα και επί αρκετές εβδομάδες, έναντι συνομήλικών τους ζώων που δεν είχαν εκτεθεί στο στρεσογόνο ερέθισμα.
 
Αυτό οφειλόταν στην παραγωγή εξασθενημένων μηνυμάτων από την «καρδιά» του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου, την κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
 
Τα εξασθενημένα μηνύματα σε αυτή την περιοχή είχαν ως συνέπεια την μειωμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του αισθήματος της ευχαρίστησης και έτσι τα ζώα έπιναν ολοένα περισσότερο νερό με αλκοόλ.
 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «παρότι οι αντιδράσεις του εγκεφάλου στο στρες αναπτύχθηκαν για την προστασία μας, οι εθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς αυτούς για να ξεγελούν τον εγκέφαλο και να τον κάνουν να επιζητά ολοένα μεγαλύτερες δόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Ντάνι, διευθυντής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης της Ιατρικής Σχολής Perelman του πανεπιστημίου.
 
Τα καλά νέα είναι πως όταν οι επιστήμονες ενέχυσαν στα ζώα μία χημική ουσία που λέγεται CLP290, το κύκλωμα της ευχαρίστησης του εγκεφάλου ανέκτησε τη φυσιολογική λειτουργία του και τα ζώα μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ.
 
Αν και τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνα με αρουραίους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ισχύουν και στους ανθρώπους αφού τα συστήματα επιβράβευσης και ευχαρίστησης είναι παρόμοια.
 
Πιστεύουν επίσης ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου μετατραυματικού στρες, που συχνά οδηγεί στην χρήση ουσιών και αλκοόλ.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε