Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Η συχνή χρήση μαριχουάνας αλλοιώνει κι εξασθενεί την μνήμη

Οι άνθρωποι και ιδίως οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση μαριχουάνας, καπνίζοντάς την σχεδόν κάθε ημέρα επί τουλάχιστον τρία χρόνια, εμφανίζουν αφύσικες αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες σχετίζονται με ελαττωμένη μνήμη και μειωμένες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη -άλλη μία που δείχνει ότι τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά δεν είναι ακίνδυνα- αναφέρει επίσης ότι η τακτική χρήση κάνναβης φαίνεται να επιφέρει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που μοιάζουν με τη σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Nortwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Μάθιου Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για θέματα σχιζοφρένειας “Schizophrenia Bulletin”, επισήμαναν πως τυχόν αποποινικοποίηση της μαριχουάνας αναμένεται να οδηγήσει σε συχνότερη χρήση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία των νέων.

Οι εγκεφαλικές ανωμαλίες και τα προβλήματα μνήμης παρατηρήθηκαν σε νέους 21 έως 22 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν τακτικά μαριχουάνα κατά την εφηβεία τους, αλλά την είχαν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει πως η επίπτωση της χρόνιας χρήσης μαριχουάνας παραμένει σε βάθος χρόνου.

Η νέα μελέτη ήταν η πρώτη που μελέτησε -με τη χρήση μαγνητικής απεικόνισης- βαθύτερες περιοχές του εγκεφάλου κάτω από τον φλοιό. Όσο νωρίτερα είχε αρχίσει ένας νέος να καπνίζει κάνναβη, τόσο πιο αφύσικες ήσαν οι εγκεφαλικές περιοχές του που σχετίζονται με την μνήμη.

Εξάλλου, η νέα έρευνα ενισχύει τις υπάρχουσες ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες πως η πρόωρη και συχνή χρήση μαριχουάνας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, από τους 15 χρήστες μαριχουάνας που είχαν σχιζοφρένεια, το 90% είχαν αρχίσει να κάνουν τακτική χρήση του ναρκωτικού πριν εμφανίσουν την ψυχική νόσο.

«Αν κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει κι αυτός σχιζοφρένεια, σε περίπτωση που είναι συχνός χρήστης μαριχουάνας. Αν επίσης κανείς έχει σχιζοφρένεια και καπνίζει τακτικά μαριχουάνα, τότε αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο κακής μνήμης, πράγμα που θα έχει επίπτωση σε όλες τις καθημερινές λειτουργίες του», δήλωσε ο Μάθιου Σμιθ.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε