Πλαστική Χειρουργική

Χαλάρωση δέρματος: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

Η ηλικία που συνήθως αρχίζουν οι ανησυχίες μας και οι ανασφάλειες για τη νεότητα που χάνεται είναι λίγο μετά τα 40, οπότε κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα.

Ξηροδερμία, ρυτίδες, πανάδες και το πιο ενοχλητικό από όλα: η χαλάρωση.

Το δέρμα στο εσωτερικών των χεριών, των μηρών ή της κοιλιάς, αλλά και στο περίγραμμα του προσώπου και στο λαιμό χάνει τη σφριγηλότητά του και παρά την περιποίηση με κρέμες, δεν φαίνεται να βελτιώνεται ικανοποιητικά.

«Όταν είμαστε νέοι, το δέρμα μας παράγει ουσίες που το βοηθούν να διατηρεί τον τόνο, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του.

Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά του να παράγει αυτά τα συστατικά της νεότητας, μειώνεται σημαντικά.

Το δέρμα χάνει τη σταθερότητα και τη δομή του και χαλαρώνει.

Ο χαλαρός δερματικός ιστός είναι αποτέλεσμα βιομοριακών αλλαγών και συγκεκριμένα της διάσπασης με πιο γρήγορους ρυθμούς δύο βασικών πρωτεϊνών, του κολλαγόνου και της ελαστίνης, και της πιο αργής πλέον αναπλήρωσής τους», αναφέρει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δομικές πρωτεΐνες.

Και οι δύο συνθέτουν, μαζί με άλλα μόρια, μια γέλη στο χόριο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ επιδερμίδας και υποδέρματος. 

Το κολλαγόνο αποτελεί το 75% του δέρματος, είναι σαν την κόλλα που συγκρατεί τα κύτταρα μαζί.

Προσφέρει στο δέρμα σφριγηλότητα.

Η ταχύτητα παραγωγής του αρχίζει σταδιακά να μειώνεται μετά την ηλικία των 20-25.

Σημαντική, όμως, είναι η απώλειά του μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων, αλλά και στους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας, λόγω μείωσης της τεστοστερόνης.

Μία διατροφή με χαμηλή πρόσληψη ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών, που δεν εξασφαλίζει στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών C, E και A, αλλά και των αμινοξέων γλυκίνης, προλίνης και λυσίνης προκαλεί προβλήματα στη σύνθεσή του.

Αντιθέτως, η άσκηση διεγείρει την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου, όπως και ο ύπνος – ειδικά τις ώρες μεταξύ 1 και 4 μετά τα μεσάνυχτα.

Η ελαστίνη αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των πρωτεϊνών του δέρματος και είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της ελαστικότητάς του.

Επιτρέπει στο δέρμα να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα όταν τεντωθεί ή συσπαστεί.

Καθώς το δέρμα χάνει ελαστίνη, δεν έχει πια αυτή την ιδιότητα.

Μια ίνα κολλαγόνου μπορεί να τεντωθεί μόνο στο 110% περίπου του αρχικού της μήκους, ενώ μια ίνα ελαστίνης μπορεί να τεντωθεί στο 200% περίπου του αρχικού της μήκους πριν σπάσει.

«Εκτός από τη γήρανση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες επιτάχυνσης της χαλάρωσης του δέρματος.

Η αθροιστική βλάβη από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η απώλεια βάρους (ειδικά ο επαναλαμβανόμενος κύκλος αύξησης και μείωσής του), η εγκυμοσύνη, οι κακές συνήθειες στον τρόπο ζωής (κάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ) αλλά και η κληρονομικότητα είναι οι σημαντικότεροι», επισημαίνει ο κ. Βελημβασάκης.

Κάποτε για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης το χειρουργείο ήταν μονόδρομος.

Σήμερα έχουμε πια στη διάθεσή μας αρκετές μη επεμβατικές μεθόδους που προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, σε σύντομο χρόνο, εντελώς ανώδυνα και αναίμακτα.

Οι ραδιοσυχνότητες αποτελούν τα τελευταία χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος.

Χάρη σε προηγμένη τεχνολογία, οι ραδιοσυχνότητες RF κατευθύνουν θερμική ενέργεια στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος όπου ανεβάζουν τη θερμοκρασία στους 41-43 βαθμούς Κελσίου (την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε η θεραπεία να εφαρμόζεται με ασφάλεια και άνεση).

Αυτομάτως, οι ίνες του κολλαγόνου συσπώνται και το δέρμα δείχνει αμέσως πιο λαμπερό και σφριγηλό.

Ταυτόχρονα, η υψηλή θερμοκρασία διεγείρει την κολλαγονογένεση με αποτέλεσμα το φρέσκο κολλαγόνο να προσφέρει μακροπρόθεσμα θεαματική σύσφιξη του δέρματος και του συνδετικού ιστού.

Η επιδερμίδα γίνεται πιο απαλή, σφιχτή και νεανική.

Την ίδια στιγμή, οι ραδιοσυχνότητες δρουν και στον λιπώδη ιστό όπου η αυξημένη θερμοκρασία διαλύει τα λιποκύτταρα, ρευστοποιεί το λίπος και διεγείρει την αποβολή τους από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την καταπολέμηση του τοπικού πάχους.

Ο συνδυασμός αντιμετώπισης της επιδερμικής χαλάρωσης και του τοπικού λίπους προσφέρει ένα θεαματικό αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι ραδιοσυχνότητες RF μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε άτομα με διαφορετικούς χρωματικούς τόνους δέρματος χωρίς να κινδυνεύουν με μόνιμο αποχρωματισμό, όπως συμβαίνει με άλλες μεθόδους.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια επαναστατική θεραπεία που απαιτεί μόνο 20-40 λεπτά ανά συνεδρία, είναι ανώδυνη και ο ασθενής δεν χρήζει κανενός είδους αναισθησίας για την πραγματοποίησή της ούτε χρόνο αποθεραπείας.

Τα αποτελέσματά της είναι εγγυημένα, αρχίζουν να είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία και διαρκούν για χρόνια.

Αποτελεί, δηλαδή, τον ιδανικό τρόπο τόνωσης  του δέρματος, αλλά και της αυτοπεποίθησης», τονίζει ο Γεώργιος Βελημβασάκης.

Για την ασφάλεια της μεθόδου έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες, από τις οποίες δεν προέκυψε καμία ανησυχία για πρόκληση κάποιας σοβαρής παρενέργειας.

Αν κάτι απαιτεί την προσοχή σας είναι να εμπιστευτείτε για τη θεραπεία σας ένα ιατρείο που να διαθέτει μηχανήματα με ευρωπαϊκή πιστοποίηση CE και αμερικανική έγκριση FDA, αλλά και η θεραπεία να εφαρμόζεται από γιατρό, ή έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού