Healthy pets

Οι γάτες χρησιμοποιούν νοητικό GPS για να γνωρίζουν πάντα που βρίσκεται ο άνθρωπος

Αν και ζουν μαζί με τους ανθρώπους αρκετές χιλιάδες χρόνια οι γάτες δεν κατάφεραν ή πιθανώς δεν θέλησαν ποτέ να αποκτήσουν το επίπεδο οικειότητας και αλληλεπίδρασης που έχουν οι άνθρωποι με τους σκύλους.

Παραμένουν ανεξάρτητες, δυναμικές και κατά βάση μυστηριώδεις αφού δεν έχουμε καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε πολλές από τις συμπεριφορές τους.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς έρευνες για να ανακαλύψουμε τα μυστικά των γατών και ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα από αυτά.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PLoS One» οι ερευνητές αναφέρουν πώς όταν οι γάτες πηγαίνουν σε σημεία που δεν έχουν οπτική επαφή με τον άνθρωπο που ζουν ο εγκέφαλος τους αρχίζει αυτόματα να κάνει χαρτογράφηση των χώρων, ώστε να γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται ο άνθρωπος βάση των ήχων που ακούγονται.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «νοητικούς χάρτες» που δημιουργούν οι γάτες για να ξέρουν που βρίσκονται οι άνθρωποι που είναι σε κοντινή απόσταση από αυτές.

Οι ερευνητές ηχογράφησαν ανθρώπινες φωνές που φώναζαν το όνομα των γατών που χρησιμοποίησαν στα πειράματα.

Έβαζαν στις γάτες να ακούσουν την φωνή που τους καλούσε, και αμέσως μετά ενεργοποιούσαν ένα ηχείο που βρισκόταν σε διαφορετικό σημείο από το αρχικό σημείο που είχε ακουστεί η φωνή και επαναλάμβαναν την ηχογράφηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γάτες έδειχναν έκδηλη έκπληξη στο άκουσμα της δεύτερης ηχογράφησης αφού άκουγαν την φωνή σε εντελώς διαφορετικό σημείο από αυτό που  είχαν χαρτογραφήσει στο μυαλό τους.

Πρόκειται για την έννοια της αποκαλούμενης «μονιμότητας του αντικειμένου» την οποία δεν γνωρίζαμε και δεν φανταζόμασταν ότι μπορεί να διαθέτουν οι γάτες.

Είναι η κατανόηση ότι όταν ένα αντικείμενο, ένα άτομο, ένα ζώο κ.λπ. είναι εκτός θέασης, δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να υπάρχει εντελώς.

Αυτή η κατανόηση αρχίζει να αναπτύσσεται στον άνθρωπο σε ηλικία περίπου δέκα μηνών, για αυτό και τα μωρά μικρότερης ηλικίας αρχίζουν να κλαίνε όταν χάσουν από την θέα τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή αντικείμενα.

 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε