Healthy pets

Τα έξυπνα σκυλιά μπορούν να μάθουν εκατοντάδες λέξεις

Οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να αντιλαμβάνονται και να αναγνωρίζουν εντολές όπως το «κάτσε κάτω», «τρέξε», «πιάσε αυτό» αλλά έχει διαπιστωθεί ότι δυσκολεύονται πολύ να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών με τα οποία παίζουν στο σπίτι ή άλλων αντικειμένων της καθημερινότητας τους.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα “Genius Dog Challenge”, και διαπίστωσαν ότι έξι σκύλοι που πήραν μέρος στο πρόγραμμα μπόρεσαν να μάθουν δεκάδες ονόματα παιχνιδιών και αντικειμένων.

Κάποιοι από τους σκύλους έμαθαν περίπου 30 ονόματα, και άλλοι πάνω από εκατό.

«Αυτά οι χαρισματικοί σκύλοι μπορούν να μαθαίνουν ονόματα παιχνιδιών με εκπληκτική ταχύτητα» αναφέρει η Κλαούντια Φουγκάζα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους κατόχους των σκύλων να τους μαθαίνουν αρχικά έξι ονόματα παιχνιδιών και αντικειμένων κάθε εβδομάδα και στη συνέχεια ο αριθμός των ονομάτων που έπρεπε να μαθαίνουν οι σκύλοι κάθε εβδομάδα αυξήθηκε και από έξι έγιναν δώδεκα.

Όπως διαπιστώθηκε αρκετούς μήνες μετά την στιγμή που οι σκύλοι είχαν ακούσει αυτά τα ονόματα συνέχιζαν να τα θυμούνται.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο ρυθμός που αυτοί οι σκύλοι μαθαίνουν ονόματα και λέξεις είναι παρόμοιος με αυτόν που το κάνουν τα παιδιά ηλικίας 18 μηνών.

Οι έξι σκύλοι ανήκουν σε μια ράτσα τσοπανόσκυλων και οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν αυτές οι εξαιρετικές νοητικές ικανότητες είναι γνώρισμα μόνο της συγκεκριμένης ράτσας, ή υπάρχουν και άλλες με ανάλογες δυνατότητες.

Όπως υποστηρίζουν ανάλογο επίπεδο νοημοσύνης διαθέτουν και οι γερμανικοί ποιμενικοί, μια ράτσα μικρών σε μέγεθος ποιμενικών σκύλων της Αυστραλίας, τα πεκινουά και κάποιοι ημίαιμοι σκύλοι.

«Οι σκύλοι μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλά μοντέλα μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς καθώς αναπτύσσονται και εξελίσσονται σε ανθρώπινο περιβάλλον.

Με αυτούς τους ταλαντούχους σκύλους έχουμε την μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε το πώς κάποια ζώα αντιλαμβάνονται και κατανοούν την ανθρώπινη ομιλία αλλά και το πώς μαθαίνοντας λέξεις επηρεάζεται ο τρόπος που σκεφτόμαστε και κατανοούμαι τον κόσμο» επεσήμανε ο Άνταμ Μίκλοσιμ, μέλος του ερευνητικής ομάδας.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε