Healthy pets

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν: Ναι οι σκύλοι ζηλεύουν

Με επιστημονική βούλα επιβεβαιώνεται αυτό που οι κάτοχοι των σκύλων διαπίστωναν συχνά, ότι δηλαδή τα κατοικίδια τους αναπτύσσουν συναισθήματα ζήλιας.

Οι κάτοχοι σκύλων διαπιστώνουν στην καθημερινότητα τους συμπεριφορές των κατοικίδιων τους τα οποία παραπέμπουν σε εκδήλωση συναισθημάτων ζήλιας.

Η ζήλια των σκύλων έχει συνδεθεί κυρίως με την έλευση κάποιου νέου μέλους στην οικογένεια, ενός μωρού στο οποίο στρέφεται η προσοχή των κατόχων του καθώς και στην περίπτωση που ο κάτοχος του δείξει ενδιαφέρον σε κάποιο άλλο σκύλο.

Έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες έρευνες τα ευρήματα των οποίων έχουν υποδείξει την ανάπτυξη συμπεριφοράς ζήλιας από τους σκύλους.

Όμως διάφοροι ειδικοί έχουν εκφράσει αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι η ζήλια είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα που προϋποθέτει σύνθετη ανάλυση και σκέψη για τον εαυτό μας και τους άλλους διεργασίες που δεν είναι (θεωρητικά) δυνατόν να μπορούν να κάνουν οι σκύλοι.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στην Νέα Ζηλανδία αποφάσισαν να λύσουν αυτή την διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα με πειράματα που σχεδίασαν για να δουν τι τελικά συμβαίνει.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Sciences» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα τους επιβεβαιώνεται η ύπαρξη αισθημάτων ζήλιας στους σκύλους.

Στα πειράματα που έγιναν οι σκύλοι αντέδρασαν στην θέα των κατόχων τους να ασχολούνται με κάποιο άλλο ζώο εκφράζοντας συναισθήματα ζήλιας.

Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα ήταν ότι οι σκύλοι ανέπτυσσαν συναισθήματα ζήλιας ακόμη και όταν δεν έβλεπαν με τα μάτια τους τον κάτοχο τους να δείχνει ενδιαφέρον σε κάποιο σκύλο, αλλά υπέθεταν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει.

«Τα ευρήματα της μελέτης στηρίζουν την άποψη ότι οι σκύλοι αναπτύσσουν συναισθήματα ζήλιας.

Για πρώτη φορά μάλιστα έχουμε αποδείξεις ότι αναπτύσσουν τέτοια συναισθήματα όχι με απευθείας παρατήρηση αλλά κάνοντας νοητική επεξεργασία και υποθέτοντας μια κατάσταση που τους προκαλεί τελικά ζήλια.

Είναι νωρίς ακόμη να υποστηρίξουμε ότι οι σκύλοι βιώνουν τα ίδια συναισθήματα ζήλιας με αυτά που βιώνει ο άνθρωπος αλλά είναι πλέον σαφές ότι αντιδρούν εκφράζοντας ζήλια ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έχουν άμεση οπτική επαφή με ότι συμβαίνει» δηλώνει η Αμαλία Μπαστός, επικεφαλής της έρευνας.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε