Healthy pets

Τί φοβούνται πιο πολύ τα σκυλάκια μας;

Ένα στα τρία κατοικίδια έχει άγχος ή φοβία για κάτι, ενώ τρία στα τέσσερα εκδηλώνουν προβληματική συμπεριφορά, σύμφωνα με φινλανδική έρευνα

Εκτός από κτηνίατρο, πολλά σκυλιά χρειάζονται μάλλον και ψυχολόγο, καθώς μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των «καλύτερων φίλων» μας εμφανίζει κάποιο άγχος ή φοβία. Επιπλέον, σχεδόν τα τρία στα τέσσερα κατοικίδια σκυλιά εμφανίζουν κατά καιρούς κάποιου είδους προβληματική συμπεριφορά – ή τουλάχιστον έτσι το βλέπουν τα αφεντικά τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Hannes Lohi της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Scientific Reports, μελέτησαν τη συμπεριφορά 13.700 σκυλιών, με βάση ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν οι ιδιοκτήτες τους.

Διαπιστώθηκε ότι το 72,5% των κατοικίδιων ζώων εμφάνιζαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κάποια προβληματική συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα ή φοβία. Η υπερευαισθησία στους θορύβους είναι το πιο συχνό άγχος, καθώς το 32% των σκυλιών φοβούνται τουλάχιστον ένα θόρυβο (πχ.. του κεραυνού), ενώ το 26% φοβούνται ειδικά τα πυροτεχνήματα.

Μετά τους θορύβους, το συχνότερο άγχος προκαλεί κάποια φοβία (29% των σκυλιών), με συχνότερες τον φόβο για άλλα σκυλιά (17%), τους ξένους ανθρώπους (15%) και τις άγνωστες καταστάσεις του περιβάλλοντος (11%). Οι φοβίες -π.χ. της βροντής, του μεγάλου ύψους, της γυαλιστερής επιφάνειας, του μεταλλικού πλέγματος κάτω από τα πόδια τους κα- αυξάνονται όσο μεγαλώνουν τα σκυλιά, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους με άλλου είδους φοβίες.

Από την άλλη, τα νεαρότερα σκυλιά κάνουν συχνότερα ζημιές ή ουρούν μέσα στο σπίτι, όταν μείνουν μόνα τους και γενικότερα είναι πιο υπερδραστήρια και παρορμητικά, κουνώντας περισσότερο την ουρά τους από ό,τι τα γέρικα ζώα. Τα αρσενικά σκυλιά επιδεικνύουν συχνότερα επιθετικότητα, ενώ τα θηλυκά έχουν συχνότερα φοβίες (επίσης όπως συμβαίνει στους ανθρώπους).

Τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς εξαρτώνται και από τη ράτσα. Για παράδειγμα, το 11% των μικροσκοπικών Σνάουτσερ μινιατούρα είναι επιθετικά προς τους ξένους, έναντι μόνο 0,4% των Λαμπραντόρ Ριτρίβερ. Τα Τεριέ Wheaten είναι κατ’ εξοχήν ευαίσθητα στους θορύβους, ενώ τα Σέτλαντ και τα ισπανικά Spanish Water φαίνεται να είναι τα πιο φοβιτσιάρικα.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε