Healthy pets

Πότε πρέπει να κάνω σωστή εκπαίδευση στον σκύλο μου;

Η εκπαίδευση του κουταβιού αρχίζει, με το που θα το αποκτήσετε! Γιατί αυτό που θέλουμε, είναι να μεγαλώσουμε έναν σκύλο με ισορροπημένο χαρακτήρα. Να έχει, δηλαδή, την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον, σε όλες τις συνθήκες, και να αποκτήσει επικοινωνιακές – κοινωνικές δεξιότητες με τον άνθρωπο αλλά και με τα άλλα ζώα.

Το πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, αλλά και η διαπαιδαγώγηση καλής συμπεριφοράς, μας το εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη.

«Ακούμε, συχνά, κηδεμόνες κουταβιών να λένε πως είναι πολύ μικρούλι για να αρχίσει την εκπαίδευση, και περιμένουν να μεγαλώσει λιγάκι. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι πως η διαδικασία εκμάθησης και γνωριμίας με διαφορετικά ερεθίσματα για το κουταβάκι μας, έχει ξεκινήσει πολύ πριν το πάρουμε εμείς στα χέρια μας.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

Από τη μέρα που γεννιέται, η μητέρα του φροντίζει να του διδάξει βασικές συμπεριφορές και τη γλώσσα επικοινωνίας (σώματος). Από τη μητέρα και τα αδελφάκια του αρχίζει να αναπτύσσει την κοινωνικότητά του και να γνωρίζει καινούρια ερεθίσματα, κάτι στο οποίο θα πρέπει να το βοηθήσουμε κι εμείς, αφού το εντάξουμε στη νέα του οικογένεια.

Γι’ αυτό, η θετική εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τον δεύτερο μήνα ζωής του κουταβιού μας. Δεν περιέχει λεκτική βία, εκφοβισμό, χτυπήματα, πνίχτες, αλλά μόνον αγάπη και κατανόηση για τον σκυλάκο μας.

Οι όποιες συμπεριφορές, είτε αφορούν τρόπους καλής διαγωγής (τουαλέτα στο σπίτι – υπερβολικό γαύγισμα – να μην πηδά πάνω σε επισκέπτες κ.ά.), είτε είναι εντολές ελέγχου (Έλα – Κάτσε – Μείνε κ.ά.), διδάσκονται μόνο με τη θετική ενίσχυση και την επιβράβευση. Αντίθετα, οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές αγνοούνται και φθίνουν.

Ιδανικά, τις πρώτες 14 εβδομάδες της ζωής του το κουτάβι μας θα πρέπει να εκτεθεί σε όσο περισσότερα ερεθίσματα είναι δυνατόν. Πρέπει να συναντά άλλα σκυλάκια και πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους (βρέφη, παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους), έτσι ώστε, μεγαλώνοντας, να μην αναπτύξει κάποια μη επιθυμητή συμπεριφορά απέναντι τους. Γιατί δεν θέλουμε το κουταβάκι μας να γίνει κοινωνικά αδέξιο.

Επιπλέον, θα πρέπει να απευαισθητοποιηθεί από οποιοδήποτε ερέθισμα, όπως είναι η ηλεκτρική σκούπα, τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα, ποδήλατα, καρότσια, ασθενοφόρα, δηλαδή οτιδήποτε πρόκειται να συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κοινωνικοποίηση του κουταβιού και, όπως καταλαβαίνετε, δεν σταματά ποτέ. Πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο για να γνωρίσει μαζί σας ο σκυλάκος σας!

Πρέπει να σκεφτούμε, επίσης, το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει το σκυλάκι μας για τα επόμενα χρόνια της ζωής του. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να το εξοικειώσουμε σε μικρή, ακόμα, ηλικία. Δεν θέλουμε ένα σκυλί το οποίο πρόκειται να ζήσει, για παράδειγμα, μαζί με τον κηδεμόνα του στην πόλη, να φοβάται τους ήχους των αυτοκινήτων.

Αντίστοιχα, ένα σκυλάκι που θα ζήσει στην εξοχή, δεν πρέπει τρομάζει όταν βλέπει άλλα ζώα που μπορεί να συναντήσει.

Σημαντικό για τη σχέση μας με το σκυλάκι μας είναι, στην προσπάθειά μας να του γνωρίσουμε τους κανόνες συμπεριφοράς του κόσμου μας, να μην το μαλώνουμε για όλα όσα θα μπορούσε να κάνει λάθος. Ούτε κι εμείς συμπαθούμε τους δασκάλους που μας φωνάζουν και μας μαλώνουν.

Σε αντίθεση με αυτούς, λοιπόν, υπάρχουν οι δάσκαλοι που μας εμψυχώνουν και χαίρονται με την επιτυχία μας. Καθημερινά μας βοηθούν να ξεπερνάμε τον εαυτό μας.

Με τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή μπορούμε να δείξουμε στο ζωάκι μας τι είναι αυτό που θα θέλαμε να κάνει, και να το επιβραβεύουμε γι’ αυτό.

Έτσι, κι εμείς θα πρέπει να γίνουμε σωστοί δάσκαλοι απέναντι στο κουταβάκι μας, ώστε να το βοηθήσουμε να μάθει, μέρα με τη μέρα, καινούριες συμπεριφορές. Μεγαλώνοντας θα γίνει ένας υπέροχος φίλος και συγκάτοικος!».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε