Healthy pets

Το γνώριζες; – Ο λόγος που τα σκυλιά μας γλύφουν στο πρόσωπο (βίντεο)

Τα σκυλιά αρέσκονται στο να γλύφουν τους ιδιοκτήτες τους στο πρόσωπο, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι που πρέπει να το αποφεύγουμε. 

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες- εκείνους που ευχαριστιούνται τα “φιλιά” από τον σκύλο τους κι εκείνους που τα απεχθάνονται. Γιατί όμως αρέσει τόσο πολύ στα σκυλιά να μας γλείφουν στο πρόσωπο και κατά πόσον είναι σωστό να τους το επιτρέπουμε;  

Σύμφωνα με το Business Insider, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε αυτού του είδους την τρυφερότητα από την μεριά του σκύλου, όσο κι αν την απολαμβάνουμε. Ο Dr. Leni K. Kaplan του Cornell University College of Veterinary Medicine εξηγεί τι είναι αυτό που οδηγεί τους σκύλους σε αυτήν την κίνηση.

Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος που μας γλείφουν στο πρόσωπο οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Το γλείψιμο είναι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας τους, ειδικά με άλλα σκυλιά.

Εμείς, ως ιδιοκτήτες τους, έχουμε μια οικεία μυρωδιά και γεύση που τα ηρεμεί. Θέλουν την προσοχή μας. Στην περίπτωση που κάποιος είναι υγιής, λίγο σάλιο σκύλου στο δέρμα του δεν θα τον πειράξει καθόλου. Υπάρχει απειροελάχιστος κίνδυνος να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, δεδομένου πως το δέρμα μας δεν απορροφά το σάλιο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το πρόσωπο, ζωονοσογόνα βακτήρια (π.χ. κλωστηρίδιο, E. coli, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο) μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό μας μέσω των ματιών, του στόματος και της μύτης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν μας γλείψουν τα χέρια και μετά ακουμπήσουμε το στόμα μας.  

“Μα ο σκύλος μου είναι καθαρός!” είναι η συνήθης αντίδραση των περισσότερων ιδιοκτητών. Από που προέρχονται λοιπόν όλα αυτά τα βακτήρια; Σύμφωνα με το Business Insider στο στόμα του σκύλου υπάρχουν πολλά βακτήρια, πολλά εκ των οποίων μπορεί να περάσουν στον άνθρωπο (και το αντίστροφο βέβαια) και να του προκαλέσουν κάποια ασθένεια. Τα περισσότερα οι σκύλοι τα αποβάλλουν μέσω των κοπράνων. Μετά όμως γλείφουν την περιοχή και ενίοτε επίσης τα τρώνε και τελικά έρχονται να μας γλείψουν το πρόσωπο. Γι’ αυτόν τον λόγο, υποστηρίζει ο Dr. Kaplan, καλό θα ήταν κάποιος να αποφεύγει τα τρυφερά “φιλιά” του σκύλου του, ειδικά αν έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε