Ασθένειες

Aναιμία στα παιδιά: Αιτίες και συμπτώματα

Αναιμία, ένας όρος ο οποίος ακούγεται πάρα πολύ συχνά, αλλά δυστυχώς λίγοι γονείς ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει αναιμία. Χωρίς αμφιβολία απασχολεί τους γονείς τακτικά και συχνά ρωτούν το γιατρό τους “Λίγο χλωμό το βλέπω το παιδί. Μήπως έχει αναιμία;” Πραγματικά το πρώτο σύμπτωμα της αναιμίας είναι η ωχρότητα (χλωμό παιδί), αλλά δε σημαίνει πως κάθε παιδί με λευκό δέρμα έχει αναιμία. Πολλές φορές, το χρώμα του δέρματος είναι παραπλανητικό. Γι αυτό πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιωθεί η αναιμία.

Τι είναι αναιμία;
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα μας και περιέχουν αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο στα διάφορα όργανα του σώματος και παίρνει από αυτά το διοξείδιο του άνθρακα για να το μεταφέρει στους πνεύμονες, ώστε να αποβληθεί από τον οργανισμό. Αν λοιπόν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων ελαττωθεί ή η ποσότητα αιμοσφαιρίνης μέσα στο ερυθρό κύτταρο ελαττωθεί, έχουμε αναιμία. Αυτόματα μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να μεταφέρει οξυγόνο στα διάφορα όργανα.

Αιτίες αναιμίας
Η αναιμία δυνατό να είναι το αποτέλεσμα ενός από τους πιο κάτω παράγοντες:
• Έλλειψη διαφόρων ουσιών που είναι απαραίτητες για να φτιαχτεί η αιμοσφαιρίνη, με πιο συνηθισμένη την έλλειψη του σιδήρου, η οποία οδηγεί σε σιδηροπαινική αναιμία.
• Απώλεια αίματος, είτε έξω από τον οργανισμό είτε μέσα στον ίδιο τον οργανισμό. π.χ Αιμολυτική αναιμία, αναιμία λόγω απώλειας αίματος.
• Κληρονομικές ή επίκτητες ανωμαλίες που αφορούν την παραγωγή ή τη λειτουργία των ερυθρών κυττάρων ή της αιμοσφαιρίνης. π.χ Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Συμπτώματα αναιμίας
Το πρώτο σύμπτωμα της αναιμίας είναι η ωχρότητα. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα χείλη του παιδιού και η επιφάνεια κάτω από τα βλέφαρα του παιδιού σας. Το χρώμα δέρματος πολλές φορές μας παραπλανεί. Μάλιστα εσείς οι γονείς, που βλέπετε καθημερινά το παιδί, ίσως να μην το καταλάβετε, αλλά συνήθως γίνεται αντιληπτό από ένα συγγενή ή ένα φίλο που δε βλέπει το παιδί καθημερινά. Το παιδί μπορεί να είναι ανήσυχο, να κουράζεται εύκολα ή να έχει υπνηλία. Οι σφίξεις της καρδιάς αυξάνονται. Ανάλογα με τον τύπο της αναιμίας μπορεί να παρουσιάσει τα ακόλουθα συμπτώματα:
• Στην αιμολυτική αναιμία μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ίκτερο (κίτρινο χρώμα δέρματος) και ούρα που μοιάζουν με κονιάκ.
• Στη δρεπανοκυτταρική αναιμία το παιδί ίσως να έχει πόνο στις αρθρώσεις ή στην κοιλιά. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό,  φουσκώματα στα χέρια και πόδια.
• Το παιδί με απλαστική αναιμία δυνατόν να παρουσιάσει μελανιές στο σώμα, αιμορραγίες από τα ούλη, τη μύτη, τα νεφρά, το γαστρεντερικό σύστημα.

Ασθένειες

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά