Παιδί

Πονόλαιμος: Συχνότερα αίτια και πρόληψη στα παιδιά

Ο πονόλαιμος αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά και συνήθως δεν πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αποτελεί ένδειξη μίας σοβαρότερης κατάστασης και επομένως χρήζει επίσκεψης στον παιδίατρο.

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσουμε από τον πονόλαιμο στα παιδιά μας και ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπισή του.

Ενδείξεις που δείχνουν ότι ο πονόλαιμος χρήζει περαιτέρω διερεύνησης

Ο πονόλαιμος αποτελεί επείγουσα κατάσταση αν συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δύσπνοια. Στην περίπτωση αυτή ο πονόλαιμος αποτελεί ένδειξη οιδήματος ή απόφραξης των αεραγωγών.
  • Δυσκαταποσία και σιελόρροια. Τα παραπάνω δύο συμπτώματα αποτελούν επίσης ένδειξη επικίνδυνης απόφραξης των αεραγωγών.
  • Υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί ή ανεξήγητη υπνηλία. Ο πυρετός πάνω από 39°C που δεν υποχωρεί με ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, καθώς και η ανεξήγητη υπνηλία αποτελούν συνήθως συμπτώματα μίας σοβαρής λοίμωξης.
  • Έντονο άλγος. Το άλγος αυτό, οπουδήποτε εντοπίζεται θα πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στο νοσοκομείο.

Αν το παιδί σας παρουσιάσει οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας ή να επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο.

-Τα συχνότερα αίτια του πονόλαιμου στα παιδιά

Ευτυχώς, τα αίτια που προαναφέρθηκαν είναι σχετικά σπάνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πονόλαιμος αποδίδεται σε ένα από τα παρακάτω αίτια:

  • Ιογενείς Λοιμώξεις. Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από καταρροή, βήχα καθώς και μυαλγίες, πυρετό, διάρροια ή κοιλιακό άλγος, τότε πιθανώς έχει κάποια ιογενή λοίμωξη. Αρκετοί διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV-2. Αν το παιδί σας εκδηλώσει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ρωτήστε τον αν πρέπει να κάνετε εξετάσεις COVID-19, ακόμα κι το παιδί σας δεν έχει έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σήμερα, έχουν καταγραφεί περιστατικά COVID-19 σε παιδιά που είναι μόνο πονόλαιμο, επομένως και αυτό το ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί σας έχει πονόλαιμο που δεν υποχωρεί, ακόμα κι αν δεν έχει άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
  • Αλλεργίες. Ο πονόλαιμος συχνά αποτελεί σύμπτωμα μίας αλλεργίας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από ρινική καταρροή και ξηροστομία. Συχνά είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε μία αλλεργία και μία ιογενή λοίμωξη αποκλειστικά από τα συμπτώματα. Αν ο πονόλαιμος είναι ήπιος και συνοδεύεται από ρινική καταρροή, φτέρνισμα και κνησμό στους οφθαλμούς, τότε πιθανώς αποδίδεται σε κάποια αλλεργία. Και εδώ, αν έχετε αμφιβολίες, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.
  • Βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος. Αν το παιδί έχει πυρετό ο οποίος δεν συνοδεύεται από καταρροή ή βήχα, τότε πιθανώς για τον πονόλαιμο ενοχοποιείται κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Τα παιδιά με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο συχνά μπορεί να παρουσιάσουν επίσης κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος και εξανθήματα.
  • Εισπνεόμενες ή πόσιμες ουσίες που προκαλούν ερεθισμό. Η έκθεση σε ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στον αέρα, όπως τα σωματίδια της ρύπανσης μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα όξινα υγρά. Προσπαθήστε να προστατεύσετε το παιδί σας από τις παραπάνω ουσίες, ωστόσο αν πιστεύετε ότι πιθανώς εκτέθηκε σε αυτές, επικοινωνήστε με το κέντρο δηλητηριάσεων.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν το γαστρικό οξύ παλινδρομεί από το στόμαχο, μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο. Αν το παιδί έχει κοιλιακό άλγος ή κακοσμία μαζί με τον πονόλαιμο, τότε ο τελευταίος μπορεί να αποδίδεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρόληψη του πονόλαιμου

Προκειμένου να προληφθούν οι λοιμώξεις που προκαλούν πονόλαιμο είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας:

  • Να πλένουν τακτικά τα χέρια τους
  • Να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους
  • Να καθαρίζουν διάφορες επιφάνειες πριν τις αγγίξουν
  • Να αποφεύγουν άτομα που έχουν εμφανή συμπτώματα λοίμωξης

Σε περιοχές με μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2 είναι σημαντικό να φοράνε επίσης μάσκα όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού