Παιδί

Πυρετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Πυρετός είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος υπό την επίδραση διαφόρων αιτιών, η πιο συχνή από τις οποίες είναι η λοίμωξη (ιογενής ή βακτηριακή).

Δεν αποτελεί νόσημα αλλά αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης βιολογικής διαδικασίας.

Γενικά, ο πυρετός σημαίνει θερμοκρασία πάνω από 38ºC.

Μπορεί να προκύψουν ελαφρώς διαφορετικές τιμές ανάλογα με το σημείο από όπου παίρνετε τη θερμοκρασία (στόμα, μασχάλη, αυτί, μέτωπο ή ορθό.

Οι μετρήσεις από την μασχάλη, το αυτί και το μέτωπο είναι ευκολότερες αλλά λιγότερο ακριβείς“, αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Παιδίατρος, Επιμελητής Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών .

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Το ύψος του δεν είναι πάντα το σημαντικότερο κριτήριο για αυτό.

Αντιθέτως, η συμπεριφορά και η κλινική κατάσταση, είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας.

Χορήγηση αντιπυρετικών

Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν πότε ένα παιδί με πυρετό πρέπει απαραιτήτως να λάβει αντιπυρετικά ή να εκτιμηθεί από γιατρό και πότε είναι λογική μια στάση αναμονής  παρατηρώντας το παιδί χωρίς θεραπεία του πυρετού“, σημειώνει ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας:

“Έτσι ένα παιδί άνω των τριών μηνών που έχει θερμοκρασία μικρότερη από 38,9 ° C, στο ορθό και που κατά τα άλλα είναι υγιές δεν απαιτείται χορήγηση αντιπυρετικού.

Εκτίμηση από γιατρό συστήνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις“:

● Βρέφη ηλικίας κάτω των τριών μηνών που έχουν θερμοκρασία στο ορθό ≥38 ° C, ανεξάρτητα από τον τρόπο εμφάνισης του βρέφους δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιπυρετικά  έως ότου συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

● Παιδιά ηλικίας τριών μηνών έως τριών ετών που έχουν θερμοκρασία στο ορθό ≥38 ° C για περισσότερες από τρεις ημέρες ή που εμφανίζονται άρρωστα (π.χ. ανήσυχα ή με δυσκολία στην σίτιση) ή που απλώς έχουν θερμοκρασία στο ορθό ≥38,9 ° C.

● Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας 1) των οποίων η θερμοκρασία στο στόμα, ορθό, στο αυτί ή στο μέτωπο είναι ≥40 ° C ή ≥39,4 ° C στην μασχάλη 2) που έχουν επαναλαμβανόμενους πυρετούς για περισσότερο από επτά ημέρες 3) που παρουσιάζουν πυρετικούς σπασμούς ή νέο δερματικό εξάνθημα 4) που υπάρχει χρόνιο ιατρικό πρόβλημα όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, λύκος ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Η χορήγηση αντιπυρετικού συνιστάται επί έντονης ανησυχίας, αν και δεν είναι απαραίτητο είτε εάν έχει υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα (καρδιολογικό, πνευμονολογικό, νευρολογικό).

“Σε παιδιά που είχαν πυρετικούς σπασμούς στο παρελθόν, η θεραπεία του πυρετού δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τις κρίσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι μια λογική προφύλαξη”, εξηγεί ο κ. Μιχαλόπουλος.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πυρετού είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο όπως παρακεταμόλη, ή ιβουπροφαίνη.

Η ασπιρίνη αποφεύγεται για παιδιά κάτω των 18 ετών λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια γνωστή ως σύνδρομο Reye.

Η παρακεταμόλη μπορεί να χορηγείται κάθε τέσσερις έως έξι ώρες, όπως απαιτείται, αλλά όχι  περισσότερες από πέντε φορές σε διάστημα 24 ωρών.

Η ιβουπροφαίνη μπορεί να χορηγείται κάθε έξι ώρες και όχι σε ηλικίες κάτω των έξι μηνών.

Οι δόσεις πρέπει να υπολογίζονται με βάση το βάρος του παιδιού (όχι την ηλικία)”,καταλήγει ο κ. Μιχαλόπουλος.

Παιδί

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε