Παιδί

Παιχνίδια με την μπάλα και τραυματισμοί στο κεφάλι

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη, σε κάθε φάση ανάπτυξης του παιδιού μας, και αποτελεί πηγή ευχαρίστησης, διασκέδασης και εκτόνωσης.

Ποια, όμως, είναι η κατάλληλη δραστηριότητα για κάθε παιδί και πόσο ασφαλής θα είναι η ενασχόλησή του με αυτή; 

Ως γονείς προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη συμμετοχή των παιδιών μας σε κάποιο άθλημα και τους κινδύνους που πιθανώς να ελλοχεύουν.

Σίγουρα, η σωματική άσκηση έχει θετικά οφέλη, ειδικά στη σημερινή εποχή, που η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Ποια, όμως, είναι τα κριτήρια για την ορθή επιλογή ενός αθλήματος;

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορους κινδύνους και τα αθλήματα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό.

Κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την ενασχόληση με κάποιο άθλημα και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει σε κάθε μέλος της.

Ο οικογενειακός ιατρός οφείλει, όμως, να ενημερώσει την οικογένεια τόσο για τα οφέλη όσο και τις επιπτώσεις, που μπορεί να επιφέρει η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, όπως π.χ. τη διάσειση και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από ένα η περισσότερα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι.

Διάσειση

Η διάσειση αποτελεί μία κλινική διάγνωση από τους επαγγελματίες υγείας, και ενώ πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την πορεία του ασθενή ούτε και για τις συνέπειες, σε περίπτωση μελλοντικού τραυματισμού στο κεφάλι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε διάστημα περίπου 10 ημερών με τεσσάρων εβδομάδων (εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή), τα συμπτώματα υποχωρούν.

Σε περίπτωση, όμως, επαναλαμβανόμενων τραυματισμών στο κεφάλι, με αποτέλεσμα τη διάσειση, η χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων παρατείνεται, και σε μερικές περιπτώσεις παίρνει διαστάσεις χρόνιας νόσου (Χρόνια Μετατραυματική Εγκεφαλοπάθεια).

Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια

Πέρα από το σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, οι επιστήμονες, σήμερα, έχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το σύνδρομο και γιατί ορισμένα άτομα έχουν υπολειμματική εγκεφαλοπάθεια από κάποιο χτύπημα, ενώ εκατομμύρια άλλοι συνεχίζουν να παίζουν, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι σημαντικότερες μελέτες, μέχρι σήμερα, προέρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίες έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και του ακαδημαϊκού κόσμου, γύρω από το θέμα των τραυμάτων της κεφαλής και της Χρόνιας Μετατραυματικής Εγκεφαλοπάθειας.

Μέσα από τα ευρήματα των μελετών παρουσιάστηκε μία συσχέτιση του ποδοσφαίρου και της εμφάνισης εκφυλιστικών παθολογιών του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή.

Σημαντικό είναι να ληφθούν κάποια μέτρα ασφαλείας και να τεθούν κάποια όρια ηλικίας, προκειμένου να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Οι κανόνες διερευνώνται για να μειωθεί η έκθεση και να αυξηθεί η ηλικία της πρώτης επαφής με το άθλημα (όχι κάτω των 10 ετών).

-Τα παιδιά ηλικίας 12 έως και 14 ετών, πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο με λιγότερη επαφή,

-ενώ παιδιά, από 14 έως 18, μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους αντιπάλους τους, αλλά να μην κάνουν κεφαλιές.

Οι γονείς αποτελούν βασικό παράγοντα επιτυχημένης αθλητικής ενασχόλησης των παιδιών και δεν πρέπει να ξεχνούν τη χαρά που προσφέρει η ενασχόληση με ένα άθλημα για ένα παιδί.

Όλοι μας γνωρίζουμε την απάντηση και όλοι μας θέλουμε να χαρίσουμε στα παιδιά μας υγεία και πνευματική ευφορία πάνω από όλα.

Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις και αφήστε το παιδί σας να απολαύσει τη χαρά της άθλησης.

Πηγή: Παιδιατρικό Κέντρο

Παιδί

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε